Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zemiaková polievka s medvedím cesnakom

Zemiaková polievka s medvedím cesnakom
Reklama

Zemiaková polievka s medvedím cesnakom

  • Dĺžka prípravy (min): 20
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: nízka

Suroviny

Potrebujeme:

  • 125 g múčnatých zemiakov
  • 125 g medvedieho cesnaku
  • 150 g mrazeného hrášku
  • 2 ks jarné cibuľky
  • 1 lyžica masla
  • 100 ml bieleho vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml crème fraîche alebo hustej kyslej smotany
  • 125 ml plnotučného mlieka
  • 1 štipka nastrúhaného muškátového orieška";i:10;s:38:"1 ks čerstvo pomleté čierne korenie";i:11;s:9:"1 ks soľ";i:12;s:15:"trochu ks cukru

Postup

Krok 1

Jarnú cibuľku a zemiaky očistíme, umyjeme a pokrájame na malé kúsky. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme pokrájanú jarnú cibuľku a zemiaky a chvíľu podusíme. Prilejeme víno a varom ho necháme takmer úplne zredukovať. Pridáme mrazený hrášok a zeleninový vývar. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Pomaly privedieme do varu, potom prikryjeme a asi 10 minút povaríme na strednom plameni.

Medvedí cesnak očistíme, umyjeme a vytrasieme prebytočnú vodu. Dva listy si odložíme, zvyšok nahrubo posekáme a dáme do mixéra. Prilejeme polievku a všetko rozšľaháme na jemné pyré. Polievku vrátime späť do hrnca, vmiešame crème fraîche alebo smotanu a krátko prehrejeme. Dochutíme soľou a štipkou cukru. Odložené cesnakové listy pokrájame na pásiky. Mlieko zohrejeme a vyšľaháme do peny. Polievku rozdelíme do misiek, do každej porcie pridáme mliečnu penu a posypeme troškou nastrúhaného muškátového orieška a pásikmi cesnakových listov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS