Zemiaková polievka s medvedím cesnakom
31. 3. 2018, 13:13

Zemiaková polievka s medvedím cesnakom
- Dĺžka prípravy (min): 20
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 125 g múčnatých zemiakov
- 125 g medvedieho cesnaku
- 150 g mrazeného hrášku
- 2 ks jarné cibuľky
- 1 lyžica masla
- 100 ml bieleho vína
- 600 ml zeleninového vývaru
- 100 ml crème fraîche alebo hustej kyslej smotany
- 125 ml plnotučného mlieka
- 1 štipka nastrúhaného muškátového orieška";i:10;s:38:"1 ks čerstvo pomleté čierne korenie";i:11;s:9:"1 ks soľ";i:12;s:15:"trochu ks cukru
Postup
Krok 1
Jarnú cibuľku a zemiaky očistíme, umyjeme a pokrájame na malé kúsky. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme pokrájanú jarnú cibuľku a zemiaky a chvíľu podusíme. Prilejeme víno a varom ho necháme takmer úplne zredukovať. Pridáme mrazený hrášok a zeleninový vývar. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Pomaly privedieme do varu, potom prikryjeme a asi 10 minút povaríme na strednom plameni.
Medvedí cesnak očistíme, umyjeme a vytrasieme prebytočnú vodu. Dva listy si odložíme, zvyšok nahrubo posekáme a dáme do mixéra. Prilejeme polievku a všetko rozšľaháme na jemné pyré. Polievku vrátime späť do hrnca, vmiešame crème fraîche alebo smotanu a krátko prehrejeme. Dochutíme soľou a štipkou cukru. Odložené cesnakové listy pokrájame na pásiky. Mlieko zohrejeme a vyšľaháme do peny. Polievku rozdelíme do misiek, do každej porcie pridáme mliečnu penu a posypeme troškou nastrúhaného muškátového orieška a pásikmi cesnakových listov.