Živánska pochúťka
16. 6. 2018, 12:13 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:23)

Živánska pochúťka
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 1 ks domácu klobásu
- 1 ks maďarskú klobásu (alebo paprikovú
- 1 ks pikantnú)
- 2 ks špekáčiky
- 150 g údenej slaniny
- 1 ks cibuľu
- 1 ks lečo (700 ml) aj s nálevom
- 4-5 ks PL pikantného kečupu
- 1 ks čerstvé alebo sušené oregano a bazalku";i:10;s:9:"1 ks soľ";i:11;s:27:"1 ks mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Očistené zemiaky pokrájame na kocky, klobásky a špekáčiky na kolieska, slaninu na tenké prúžky a všetko spolu premiešame vo väčšej miske. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a celé lečo aj s nálevom – prípadne môžeme použiť aj čerstvú sezónnu zeleninu. Všetko ochutíme soľou, mletým čiernym korením, čerstvým alebo sušeným oreganom a bazalkou. Pridáme 4-5 PL ostrého kečupu a všetko poriadne premiešame.
Pekáč alebo zapekaciu misku vyložíme väčším kusom alobalu tak, aby časť alobalu zostala aj na uzavretie pokrmu – nesmie nám vytiecť šťava! Pripravenú zmes dáme do alobalovej misky na pripravený pekáč a alobal poriadne uzavrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 až 50 minút pri 200 °C. Podávame s chlebom alebo čerstvým pečivom a so zeleninovým šalátom.