1 olej, 10 zálievok: Dresingy privedú vaše šaláty k životu
7. 9. 2018, 18:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:37)

Vyberte si klasiku alebo niečo ostrejšie či krémové...
1. Klasická: Vinaigrette
Zmiešajte 3 lyžice bieleho vínneho octu, 1 lyžičku dijonskej horčice, štipku soli a čierneho mletého korenia. 4-6 lyžíc repkového oleja (najlepšie panenský, lisovaný zastudena). Pridajte šalotku nakrájanú nadrobno, nasekanú zelenú vňať (petržlen, estragón, pažítka) a premiešajte.
Hodí sa na: listové a zeleninové šaláty.
2. Svieža: Paradajková
Dve olúpane paradajky a 1-2 očistené strúčky cesnaku rozmixujte. Pridajte 3 lyžice svetlého balzamového octu, 6 lyžíc repkového oleja, soľ, čierne korenie a trochu cukru. Nakoniec vmiešajte 1 lyžicu nasucho opražených horčičných semienok.
Hodí sa na: paradajkové, cestovinové a listové šaláty.
3. Orientálna: Pomarančová
Zmiešajte 4 lyžice pomarančovej šťavy, 1 lyžičku nastrúhanej pomarančovej kôry, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžičku medu, 6 lyžíc repkového oleja, soľ a čierne korenie. Pridajte po 4 vetvičky nasekanej petržlenovej vňate a mäty.
Hodí sa na: orientálne šaláty s kuskusom a bulgurom, na zeleninové šaláty a listové šaláty s čerstvým syrom a orechmi.
4. Korenistá: Medovo-horčicová
Zmiešajte 100 g hustej kyslej smotany s 5 lyžicami mlieka, 1 lyžicou korenistej horčice, 1-2 lyžicami repkového oleja a 1 lyžicou medu. Pridajte soľ, korenie a dobre vyšľahajte na krémový dresing.
Hodí sa na: miešané šaláty s rybou, so šunkou alebo s plátkami pečeného mäsa alebo so strukovinami.
5. Smotanová: Americká omáčka
Zmiešajte 50 g majonézy, 50 g kyslej smotany, 50 g tvarohu, 1 lyžicu oleja a 2 lyžice paradajkového pretlaku. Ochuťte soľou, korením, niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a cukrom. Vmiešajte najemno nasekanú pažítku a petržlenovú vňať (z každej asi lyžicu).
Hodí sa na: zeleninu a tvrdšie listové šaláty (biela a červená čakanka, hlávková kapusta).
6. Talianska: Balzamová
Najemno nasekajte malú cibuľu a strúčik cesnaku. Pridajte 4 lyžice balzamového octu, 6 lyžíc oleja, 2 lyžice nasekanej bazalky, soľ a korenie. Dobre vyšľahajte vidličkou alebo pretrepte v pohári s viečkom.
Hodi sa na: miešané listové šaláty so zeleninou (mediteránskeho typu).
7. Ovocná: Limetová
Zmiešajte šťavu a nastrúhanú kôru z 1 limetky (najlepšie bio, dobre ju umyte), s trochou agávového sirupu (môžete nahradiť tekutým medom) a 4-6 lyžicami oleja. Pridajte soľ, korenie a 4 vetvičky nasekanej medovky.
Hodí sa na: šaláty s rybou a morskými plodmi, tiež na listové šaláty (s ovocím).
8. Aromatická: Jogurtová omáčka
Zmiešajte 100 g tučného jogurtu, 2 lyžice oleja, 5 lyžíc mlieka, 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry (bio), soľ, korenie a trochu cukru. Pridajte 6 vetvičiek nasekanej petržlenovej vňate a kôpru.
9. Ázijská: Zázvorová
Zmiešajte 3 lyžice limetkovej šťavy, 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru, nadrobno nasekanú malú čili papričku, 1 lyžičku hnedého cukru, 2 lyžičky sójovej omáčky a 5 lyžíc oleja.
Hodí sa na: listové šaláty s morskými plodmi, ázijské šaláty so zeleninou a s rezancami.
10. Francúzska: Rokfortová omáčka
Dajte do misky 80 g syra typu rokfort a vidličkou ho roztlačte. Pridajte 80 g šľahačkovej smotany, 2 lyžice oleja a 2 lyžice vínneho octu. Našľahajte, ochuťte soľou a kajenským korením.
Hodí sa na: Listové šaláty s ovocím, zeleninové šaláty s feniklom a listové šaláty s horkou chuťou.
Báječné tipy
· Je úplne jedno, či použijete olivový alebo repkový či iný olej, ak je skutočne kvalitný. Vyberte si podľa chuti, najlepšie však lisovaný za studena.
· Do zálievok môžete pridať aj sušené bylinky – tymian, saturejku, oregano alebo provensalské korenie.
· Čierne korenie je najlepšie čerstvo namleté z mlynčeka.
· Podľa možnosti používajte morskú soľ, aj to striedmo.
· Na miešanie je skvelý pohár na zaváranie, v ktorom zálievku pretrepete, zvyšok môžete uschovať v chladničke.
Autor: zp
Foto: Shutterstock.com