13 najúčinnejších potravín, ktoré môžu chrániť pred rakovinou: Konzumujete ich?
28. 2. 2024, 10:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:43)

Zdroj: Shutterstock
To, čo jete, môže zásadne ovplyvniť mnohé aspekty vášho zdravia. Pestrá strava bohatá na plnohodnotné potraviny môže pomôcť dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny a znížiť jej rast.
V dnešnej dobe začína byť mimoriadne dôležité, čo si vkladáme do úst. Na každom kroku na nás útočia rýchle občerstvenia či spracované potraviny. Aj pri samotnom nákupe treba byť obozretní, čo si vkladáme do košíku a čítanie etikiet je pomaly novodobou formou literatúry, píše Zdravie. Pritom ak budeme vo väčšej miere dbať na zostavu našej potravy, dokážeme zahnať či oddialiť chronické ochorenia ako sú srdcové choroby, cukrovka a dokonca aj rakovina. Mnohé potraviny obsahujú totiž prospešné zlúčeniny, ktoré by mohli pomôcť znížiť rast rakovinových buniek. Portál Healthline zostavil 13 takých potravín, ktoré to dokážu.
1. Brokolica
Brokolica obsahuje sulforafán, rastlinnú zlúčeninu, ktorá sa nachádza v hlúbovej zelenine a môže mať silné protirakovinové účinky. Podľa niekoľkých štúdií vykonaných na zvieratách, vyšší príjem hlúbovej zeleniny ako je brokolica, môže súvisieť s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Jedna skúmavková štúdia tiež ukázala, že sulforafán znížil veľkosť a počet buniek rakoviny prsníka až o 75 %.
2. Mrkva
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Konzumácia väčšieho množstva mrkvy je spájaná so zníženým rizikom niektorých typov rakoviny a to rakovinou žalúdka, prostaty a pľúc. Jedna štúdia analyzovala stravu 1 266 účastníkov s rakovinou pľúc a bez nej. Zistilo sa, že súčasní fajčiari, ktorí nejedli mrkvu, mali trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc v porovnaní s tými, ktorí jedli mrkvu viac ako raz týždenne.
Už ste počuli náš podcast?
3. Bobuľovité ovocie
Bobule majú vysoký obsah antokyanov, rastlinných pigmentov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a môžu byť spojené so zníženým rizikom rakoviny.
Zdroj: Shutterstock
V jednej štúdii na ľuďoch sa 25 ľuďom s rakovinou hrubého čreva podával sedem dní extrakt z čučoriedok, ktorý znížil rast rakovinových buniek o 7 %.
4. Fazuľa
Zdroj: Shutterstock
Fazuľa má vysoký obsah vlákniny, ktorá podľa niektorých štúdií môže pomáhať chrániť pred rakovinou hrubého čreva a konečníka.
5. Orechy
Výskumom sa zistilo, že konzumácia orechov môže byť spojená s nižším rizikom niektorých typov rakoviny ako napríklad rakoviny hrubého čreva či pankreasu.
Zdroj: Shutterstock
Napríklad brazílske orechy majú vysoký obsah selénu, ktorý môže pomôcť chrániť pred rakovinou pľúc u ľudí s nízkym obsahom selénu. Podobne, štúdia na zvieratách ukázala, že podávanie vlašských orechov myšiam znížilo rýchlosť rastu buniek rakoviny prsníka o 80 % a počet nádorov sa znížil o 60 %.
6. Škorica
Škorica je dobre známa svojimi zdravotnými účinkami vrátane schopnosti znižovať hladinu cukru v krvi a zmierňovať zápaly. Okrem toho niektoré skúmavkové štúdie a na zvieratách zistili, že škorica môže pomáhať blokovať šírenie rakovinových buniek. Jedna z nich ukázala, že extrakt zo škorice dokázal znížiť šírenie rakovinových buniek a vyvolať ich smrť.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
7. Olivový olej
Olivový olej je plný zdraviu prospešných látok, je aj jedným zo základných produktov stredomorskej stravy. Viaceré štúdie zistili, že jeho vyšší príjem môže pomôcť chrániť pred rakovinou a to rakovinou prsníka, tráviaceho traktu, hrubého čreva a konečníka.
Zdroj: Shutterstock
8. Kurkuma
Kurkuma je korenie známe svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami. Kurkumín, jej aktívna zložka, je chemická látka s protizápalovými, antioxidačnými a protirakovinovými účinkami.
Zdroj: Shutterstock
Jedna štúdia skúmala účinky kurkumínu na 44 pacientov s léziami v hrubom čreve. Po 30 dňoch 4 gramy kurkumínu denne znížili počet prítomných lézií o 40 %.
V skúmavkovej štúdii sa tiež zistilo, že kurkumín znižuje šírenie rakovinových buniek hrubého čreva tým, že pôsobí na špecifický enzým súvisiaci s rastom rakoviny. Tiež sa ukázalo, že kurkumín účinne spomaľuje rast rakovinových buniek pľúc, prsníka a prostaty.
9. Citrusové plody
V jednej rozsiahlej štúdii sa zistilo, že účastníci, ktorí jedli väčšie množstvo citrusových plodov, mali nižšie riziko vzniku rakoviny tráviaceho traktu a horných dýchacích ciest.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Prehľad deviatich štúdií tiež ukázal, že väčší príjem citrusových plodov súvisí so zníženým rizikom rakoviny pankreasu. A napokon, prehľad 14 štúdií ukázal, že vysoký príjem citrusových plodov, teda aspoň tri porcie týždenne, znižuje riziko rakoviny žalúdka o 28 %.
10. Paradajky
V paradajkách sa nachádza lykopén, zlúčenina, ktorá je zodpovedná za ich žiarivú červenú farbu a protirakovinové vlastnosti. Viaceré štúdie zistili, že zvýšený príjem lykopénu a paradajok by mohol viesť k zníženiu rizika napríklad rakoviny prostaty.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
11. Ľanové semienka
Ľanové semienka majú vysoký obsah vlákniny, ktorá podľa štúdií chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka.
Zdroj: Shutterstock
V jednej štúdii dostávalo 32 žien s rakovinou prsníka denne buď ľanové keksy, alebo placebo doby dlhšej ako mesiac. Na konci štúdie sa v skupine s ľanovými semienkami znížila hladina špecifických markerov, ktoré merajú rast nádoru, a zvýšila sa aj miera odumierania rakovinových buniek. V inej štúdii sa 161 mužov s rakovinou prostaty liečilo ľanovým semienkom, ktoré znížilo rast a šírenie rakovinových buniek.
12. Cesnak
Zdroj: Shutterstock
Aktívnou zložkou cesnaku je alicín, zlúčenina, ktorá vo viacerých štúdiách na skúmavkách ničí rakovinové bunky. Viaceré štúdie zistili súvislosť medzi konzumáciou cesnaku a nižším rizikom niektorých typov rakoviny.
Jedna štúdia na 543 220 účastníkoch zistila, že tí, ktorí jedli veľa zeleniny ako je cesnak, cibuľa, pór a šalotka, mali nižšie riziko rakoviny žalúdka ako tí, ktorí ich konzumovali zriedkavo. Iná štúdia zistila, že účastníci, ktorí jedli veľa cesnaku, ako aj ovocia, tmavožltej zeleniny, tmavozelenej zeleniny a cibule, mali menšie riziko vzniku kolorektálnych nádorov. V tejto štúdii však neboli izolované účinky cesnaku.
13. Mastné ryby
Niektoré výskumy naznačujú, že zaradenie niekoľkých porcií rýb do jedálnička každý týždeň môže znížiť riziko vzniku rakoviny. Štúdie ukázali, že vyšší príjem rýb bol spojený s nižším rizikom rakoviny tráviaceho traktu, hrubého čreva a konečníka.
Zdroj: Shutterstock
Najmä tučné ryby, ako je losos, makrela či ančovičky, obsahujú dôležité živiny, ako je vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú spojené s nižším rizikom vzniku rakoviny. Predpokladá sa, že aj dostatočné množstvo vitamínu D chráni pred rakovinou a znižuje riziko jej vzniku. Okrem toho sa predpokladá, že omega-3 mastné kyseliny tiež blokujú rozvoj rakoviny.