Reklama

3 najčastejšie „chladničkové“ chyby: Robíte ich aj vy?

Reklama

Vieme, aké prehrešky robíte vo svojej chladničke. Zmeňte to už konečne!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chráňte svoje zdravie: 6 vecí, ktoré vyhodiť z chladničky

    Nesprávne uloženie
    Aj v chladničke platí fyzikálny zákon, že teplý vzduch stúpa hore. Čo to znamená pre potraviny? Na najvrchnejších poličkách skladujte to, čo má najdlhšiu záruku, respektíve varené jedlo. Stredné poličky sú určené mliečnym výrobkom, jogurtom, syrom a šunke. Na najspodnejšej je najchladnejšie, tam patrí čerstvé mäso a ryby, prípadne zelenina a ovocie, ktoré potrebujú chlad. Vo dverách chladničky majte otvorený kečup či horčicu a nápoje.

    Priveľa potravín
    Robíte si zásoby? Opatrne, aj to potrebuje logiku. Preplnená chladnička nechladí tak, ako by mala. Pri najbližšom nákupe sa radšej kontrolujte a ešte predtým urobte v chladničke inventúru. Potraviny s končiacim sa dátumom spotreby dajte dopredu, tie, ktoré ešte vydržia, uložte vzadu.

    Žiadne banány ani horúca polievka
    Sú potraviny, ktoré do chladničky nepatria. Nedávajte do nej exotické ovocie ani paradajky, stratia svoju chuť. Varené jedlo skladujte až po vychladnutí na izbovú teplotu. Nielenže hrozí, že jedlo sa rýchlym schladením pokazí, ale sálajúce teplo negatívne ovplyvní celú klímu chladničky a ostatných potravín.

    Báječný tip
    Dávate do chladničky aj potraviny, ktoré v nej nemusia byť, napríklad konzervy alebo trvanlivé mlieko? Ak neviete, ktoré jedlo potrebuje chlad, spomeňte si, kde ste ho v obchode kupovali. Bolo v chladiacom boxe alebo v regáli? Samozrejme, po otvorení už do chladničky patrí a treba ho aj čo najskôr skonzumovať.

    Akú veľkú chladničku potrebujete?
    - Jedna osoba 120 l
    - Dve osoby 180 l
    - Každá ďalšia osoba + 60 litrov