Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

35 gramov vlákniny vám zachráni zdravie

Reklama

Vláknina je nevyhnutnou súčasťou nášho denného jedálnička. Ale vedeli ste, že existujú dva rôzne druhy vlákniny, ktoré potrebujete? V tomto článku sa dozviete o rôznych typoch, a prečo každý z nich je pre vaše telo potrebný.

Vláknina, ktorá sa vyskytuje prevažne v ovocí, obilninách a v zelenine sa skladá z častí, ktoré vaše telo nemôže stráviť. Pretože ľudia nemajú tráviť vlákninu, zostáva väčšinou neporušená ako prechádza telom. Každý človek potrebuje vlákninu v strave, aby jeho telo fungovalo normálne.

Existujú dva rôzne druhy vlákniny. Prvý z nich je rozpustná vláknina, ktorá sa zmení na gél pri trávení vzhľadom k tomu, že priťahuje na seba vodu. Tuhá ako gél ale spomaľuje trávenie. Na vyrovnanie je vhodný druhý typ vlákniny tzv. nerozpustná vláknina. Tento druh vlákniny zvyšuje objem stolice a pomáha stráviť jedlo prostredníctvom žalúdka a čriev oveľa rýchlejšie.

Zdrojom vlákniny
Staršie deti a dospelí by mali jesť 20 až 35 gramov vlákniny za deň. Väčšina z nás ale konzumuje len okolo 15 gramov vlákniny denne. Najlepším zdrojom rozpustnej vlákniny sú:
jačmeň, orechy, semená, fazuľa, šošovica, hrášok, mrkva, citrusové plody. Do nerozpustnej vlákniny patria pšeničné otruby, celozrnná múka a zelenina.

Jesť stravu, ktorá je bohatá na vlákninu má mnoho zdravotných výhod, vrátane konzistentnej stolice. Zabránite tým aj zápche a hnačke. Poskytuje úľavu od syndrómu dráždivého čreva.

Konzumácia vlákniny pomáha predchádzať hemoroidom. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zvyčajne obsahujú menej kalórií než iné potraviny rovnakého objemu. Trvá dlhšie ich prežúvať, máte pocit okamžitej plnosti, takže je menej pravdepodobné prejedanie sa.

Vláknina spomaľuje rýchlosť, s akou telo absorbuje cukor. Trávenie nerozpustnej vlákniny je spájané so zníženým rizikom vzniku diabetu 2. typu. Rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Jesť stravu s vysokým obsahom vlákniny môže znižovať hladinu krvného tlaku a znižuje aj zápal, ktorý pomáha udržiavať zdravé srdce.

Nežiaduce účinky
Existujú niektoré nežiaduce účinky, ktoré môžu nastať pri spotrebe príliš veľa vlákniny. Niektoré z najčastejších sú črevné plyny, brušné kŕče, nadúvanie a hnačka.

Autor: Simona

Vyberáme pre vás niečo PLUS