Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

3x ako správne rozmraziť mäso

Reklama

Mnoho ľudí rozmrazuje mäso tak, že ho nechá ležať celú noc na kuchynskom pulte. My však poznáme oveľa bezpečnejšie spôsoby, ktoré vám nespôsobia zažívacie problémy.

1. Chladnička
Toto je určite najjednoduchší spôsob rozmrazovania mrazených potravín. Stačí, ak presuniete mäso z mrazničky do chladničky. Rozmrazovanie zvyčajne trvá celý deň, aj malého množstvo mrazených potravín, ako napríklad pol kila mletého mäsa alebo vykostených kuracích pŕs. Napriek tomuto čakaniu, je to veľký zdravotný prínos.

Veľkou výhodou rozmrazovania v chladničke je, že nemusíte variť rozmrazené potraviny v celku hneď. Je to obzvlášť užitočné, ak ste konfrontovaní s varením na poslednú chvíľu, keď to nebolo v pláne.

Hydina, ryby a mleté mäso, ktoré boli rozmrazené v chladničke, tam môžu byť ďalšie dva dni pred varením. Hovädzie, bravčové, jahňacie alebo teľacie mäso (pečienka, steaky alebo kotlety) tam môžu ostať po dobu ďalších 3 - 5 dní po rozmrazení.

2. Studená voda
Je to oveľa rýchlejšie, ako chladnička. Nevýhodou je, že si to vyžaduje oveľa viac pozornosti. Ako rozmraziť jedlo vodou? Ponorte mäso pod studenú tečúcu vodu. Niekedy sa môže použiť horúca voda, ale iba krátky čas, aby nezahrievala mäso.

Pomocou tejto metódy rozmrazovania, môžete malé balenie mrazeného mäsa alebo hydiny (asi pol kila) odmrazovať za hodinu alebo menej. Akonáhle je jedlo rozmrazené úplne, budete ho musieť okamžite uvariť.

3. Mikrovlnná rúra
Mikrovlnná rúra, ako sa dalo očakávať, ponúka najrýchlejší spôsob rozmrazovanie potravín. Nastavte mikrovlnnú rúru na "rozmraziť" alebo "50 percent energie" nastavenia pri rozmrazovaní, aby sa zabezpečilo, že vonkajšie okraje potravín nebudú uvarené, zatiaľ čo zvyšok je ešte zmrazený.

Ak sú námrazy na balíčkoch mäsa ako je hydina alebo ryby, rozdeľte ho na menšie časti. Ak používate mikrovlnnú rúru na rozmrazovanie, budete tiež musieť uvariť jedlo ihneď po jeho rozmrazení.

Autor: Denisa

Vyberáme pre vás niečo PLUS