Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

4 najzdravšie zálievky na šalát

Reklama

Šalát obsahuje množstvo vitamínov a môže vás zasýtiť a zároveň znížiť váš príjem kalórií. Čo by mohlo byť zdravšie než veľký, čerstvý šalát? Bohužiaľ, šaláty môžu stratiť na zdravotnej nezávadnosti a prospešnosti, v závislosti na tom, čo je v nich.

TIP: Najobľúbenejšie zeleninové jedlá a šaláty TU

Pozor na kalórie
Hoci veľká misa zo zeleniny môže byť plná antioxidantov a vlákniny, môže tiež byť naložená tukom, cholesterolom a sodíkom, nehovoriac o nadbytku kalórií. Niektoré reštauračné šaláty môžu obsahovať aj viac kalórií ako cheeseburger kvôli nevhodnej zálievke!

Našťastie, rovnako ako väčšina vecí v živote, šalát je výsledkom niekoľkých malých rozhodnutí. Aby ste sa uistili, že nesabotujete vašu zdravú výživu neúmyselne, vyberajte si zálievky múdro. Pri stolovaní sa nebojte mať špeciálne požiadavky (ak ste napr. vegetariáni) požiadajte o substitúciu niektorých tučných zložiek. Tu je návod, ako si vybrať správne z ponuky.

Základom väčšiny šalátov je voda zo zeleniny a vláknina. Zelené šaláty sú bohaté na vitamíny A, C a K, mangán a kyselinu listovú. Pridajte doň bielkoviny, ako je chudé mäso, tofu, vajcia alebo fazuľu. Šalát vás tak udrží dlhšie plnými. Hlavne si pripravte vhodnú zálievku.

1. S orechami
Bohužiaľ, veľa bielkovinových zálievok je mastných, plných cholesterolu, sodíka a tuku. Šetrite na tučných zálievkach, medzi štíhlejšie voľby patria orechy a semená. Sú populárne v šalátových zálievkach, zdravé a zdrojom dobrých tukov a niektorých bielkovín.

2. So syrom
Kým syr je výživné jedlo, ktoré dodáva chuť, vápnik a proteín do šalátu, užite si ho s mierou kvôli jeho vysokému obsahu tuku. Len pol šálky syra čedar obsahuje 18 g tuku a 225 kalórií. Navyše, mnohí z nás milujú nastrúhaný syr do zálievky. Vyberte si ale nízkotučné varianty.

3. S ovocím
Zálievky zo škrobnatých rastlín ako kukurica a zemiaky sú výborné aj s ovocím. Čerstvé, konzervované alebo sušené ovocie pridajte ako sladkosť, ktorá môže pomôcť zmierniť mierne horkastú chuť zálievky. Poskytuje tiež farbu a textúru misy, nehovoriac o výžive. tento tip je skôr pre gastronomických odvážlivcov.

4. S bryndzou alebo tvarohom
Vyskúšajte urobiť hutnú zálievku z týchto zložiek. Tvaroh je mimoriadne nízkotučné a nízkokalorické jedlo. Môžete ho pripraviť na sladko, ale aj na slano. Zmiešajte tvaroh s bryndzou a budete mať skoro pomazánkovú zálievku. Niektorí uprednostňujú bryndzu v malých nakrájaných kockách, nesnažia sa ju úplne dohladka rozmiešať. Tak dobrú chuť!

Autor: Emily

Vyberáme pre vás niečo PLUS