Reklama

4 prekvapivo presolené potraviny

Reklama

Prejsť na solené potraviny nie je problém, pokiaľ sa rozhodnete konzumovať pár vecí voľne predajných v obchode. Priemerný človek v západnej krajine spotrebuje 3500 miligramov sodíka za deň. To je ekvivalent takmer 2 čajových lyžičiek.

Odborníci na výživu odporúčajú najviac 2300 mg denne. Ale väčšina solí viac, až 77% ľudí si dosýpa soľ do jedla bez ochutnávky. Americká FDA nedávno oznámila plán postupne znížiť soľ v spracovaných potravinách, ktoré môžu byť v konečnom dôsledku prehnane osolené, a veľa soli by ste v nich rozhodne nečakali.

Pozrite sa na tieto štyri každodenné potraviny, kde je skrytá soľ a číhajú na vás ako pasce v obchode s potravinami.

Palacinky
Až 500 mg sodíka môžu obsahovať niektoré palacinky v sáčku, ktoré jeme na raňajky. Stačí, keď pridáte ešte za deň niečo trochu osolené, mäso alebo cestoviny a z dennej dávky sa stane týždenná.

Kečup
Sodík až 190 mg v 1 malej lyžičke? Ak máte radi kečup na všetko od vajec cez hamburgery, stačí pár lyžičiek kečupu a ste presolení od hlavy po päty. Dve polievkové lyžice niektorých kečupov majú približne rovnaké množstvo sodíka ako dve vrecká solených orieškov alebo zemiakových lupienkov.

Huby v konzerve
Jeden hrnček má až 440 mg sodíka, čo je jedna porcia. Zelenina má byť váš priateľ, mali by sme ju jesť ale 440 mg sodíka na jednu porciu?! Je čas prehodnotiť jedlo v konzervách. Namiesto toho si vyberte čerstvú alebo mrazenú zeleninu, ktorá obsahuje max. 30 mg na porciu alebo menej.

Muffin
Jeden malý muffin obsahuje až 420 mg a 400 kalórií! Muffiny sa zdajú byť neškodné, ale zdravé raňajky to rozhodne nie sú. Obsahujú viac než 20% z celého obsahu sodíka na deň.

Autor: Simona