Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 dôvodov, prečo JESŤ RYBY: Nielen na štedrú večeru

ryba

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Majú toľko skvelých účinkov na zdravie, že by ste ich nemali jesť iba na Vianoce. Pozrite sa, čo dokážu.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie halászlé, aké sme kedy jedli: Recept máme od známeho šéfkuchára Imreho
    Zdroj: Katarína Brunovská

    1. Zoštíhlia a skrášlia
    Ryby sú skvelý zdroj bielkovín, ktoré sú dôležité na udržanie hmotnosti aj pri chudnutí. Zdravé tuky a antioxidanty spomaľujú starnutie pleti a tvorbu vrások.

    2. Posilnia imunitu
    Vitamín D aktivuje imunitný systém, aby bojoval s baktériami, vírusmi i s rakovinovými bunkami. Spolu s vápnikom a fosforom je nevyhnutný na stavbu kostí a prevenciu osteoporózy.

    3. Predĺžia život
    Ideálny pulz dospelého človeka v pokoji je 50 až 60 úderov za minútu. Je vedecky dokázané, že rýchly pulz skracuje život. Na jeho spomalenie údajne stačí jesť veľa rýb.

    4. Vyladia psychiku
    Ženy, ktoré milujú ryby, zriedka trpia depresiami a je to vďaka zdravým tukom. Keď je totiž v tele vysoká hladina mastných kyselín omega-3, býva vysoká aj hladina sérotonínu, hormónu dobrej nálady.

    5. Zlepšia pamäť
    Mastné kyseliny omega-3 majú ochranný účinok na neuróny v sivej hmote mozgu a zabraňujú ich úbytku v oblasti, ktorá súvisí s pamäťou a s učením.

    Objavte nové chute
    Omrzel vás kapor alebo vám nechutí? Vyskúšajte iné druhy a možno si ryby zamilujete.

    • Losos má nezameniteľnú chuť a nie sú v ňom kosti. Upečte ho v rúre s plátkom masla a pokvapkajte citrónom. Výborne ho doplní kôprová omáčka.
    • Morský pstruh chutí podobne ako losos, preto sa aj rovnako pripravuje.
    • Kambala má chutné pevné biele mäso. Grilujte ju alebo vysmažte.
    • Platesa má lahodné biele mäso. Výborná je zapekaná so šampiňónmi.

    • Halibut má biele a pevné mäso, preto ho môžete smažiť, variť, piecť aj grilovať.
    • Morský ostriež má pevné, biele a ľahko stráviteľné mäso. Vynikajúci je pečený v rúre, obložený na stredomorský spôsob.
    • Pangas (sumček žraločí) je sladkovodná ryba. Koreňte ho opatrne, stačí ho osoliť, posypať rascou a upiecť na masle na panvici, alebo pokvapkať citrónovou šťavou, posypať parmezánom a šupnúť do rúry.
    • Pražma má pevné mäso, ale viac drobných kostičiek. Ich veľkú časť odstránite, keď z nej narobíte filety. Môžete ju upraviť akokoľvek.
    • Žralok sa hodí na prípravu steaku. Skvelo chutí s kaparovou omáčkou.

    Ideálne bylinky k rybám: šalvia, bazalka, kôpor, tymian a estragon.

    —  

    Báječné rady
    * Šupiny odstráňte tupou stranou noža alebo škrabkou na ryby od chvosta smerom k hlave.
    * Ak šupiny pevne držia, ponorte rybu na pár sekúnd do vriacej vody.
    * Rybu držte v mokrej utierke, aby vám nevykĺzla.
    * Žiabre a plutvy odstrihnite nožnicami na hydinu.
    * Obaľované ryby smažte najprv pomalšie, ku koncu prudšie a v dostatočnom množstve oleja.
    * Obaľujte tesne pred smažením, inak obal zvlhne a opadá.
    * Na panvici, v rúre a na grile najprv ryby prudko opečte, potom pomaly dopekajte.
    * Pred pečením vcelku rybu najprv osoľte, hlavne vnútri, a nechajte odležať 2 až 3 hodiny pri izbovej teplote.

    Extra TIP
    Už nikdy kosť v krku!
    Trpezlivosť a dôkladnosť sa vyplatí, možno si ušetríte kopu starostí. Najľahšie zbavíte kostí pstruha. Ako na to?

    • Ostrým pružným nožom, najlepšie filetovacím, narežte rybu pod prednou plutvou až po chrbticu.
    • Vodorovne odrežte filetu – nôž zľahka veďte presne pozdĺž chrbtice od hlavy k chvostu. Netlačte, inak by vo filete ostali kosti.
    • Z vnútornej strany odrezanej polovice zrežte brušné kosti. Po mäse prejdite prstom a pinzetou povyťahujte vnútorné kosti, ktoré tam ostali.

    TIP!
    Okrem mechanického odstránenia kostí pomôže aj marinovanie. Drobné kosti zmäknú a nemôžu poraniť. Malé ryby niekedy stačí dôkladne prepiecť.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS