Reklama

5x pozor na skrytý lepok! Nájdete ho aj v týchto potravinách!

Reklama

1. Mliečne výrobky

- najčastejšie lepok nájdete v topených syroch, ale aj v jogurtoch, dokonca i v smotane ako modifikovaný pšeničný škrob. Podľa nového zákona však už výrobcovia musia uviesť, či ide o škrob zo pšenice alebo o iný.

2. Marinované mäso a údeniny - veľmi často je v ňom lepok, podobne ako v párkoch alebo v špekáčikoch. Glutén je často aj súčasťou šuniek či mäsových výrobkov, nehovoriac o konzervách. Vždy hľadajte výrobky s čo najvyšším podielom mäsa.

3. Ovocie a zelenina - najčastejšie ho nájdete v sušenom ovocí z obchodu aj v mrazenej zelenine. Preto si zožente domácu úrodu a zamrazte a nasušte si v lete do zásoby.

4. Ryby - pozornosť však zvýšte pri všetkých konzervách a určite napríklad aj pri krabích tyčinkách, kde sa najmä kvôli farbe do nich pridáva pšeničný lepok, dextríny a modifikované potravinové lepkové škroby.

5. Ostatné pasce - lepok sa môže ukrývať ešte v kvasniciach, prášku do pečiva, pudingoch, horčici, kečupe, koreninách, bujónoch, džúsoch s vlákninou, čajoch, instantnej káve, pive… „Keď o niečom pochybujete, volajte na infolinku, ktorá je uvedená na každom výrobku,“ radí Jarmila Kabátová.

Sladkosti (radšej) NIE
Kvalitná čokoláda je viac-menej jediná sladkosť, ktorá lepok neobsahuje. No pozor na náplne, tam sa iste schováva. Našťastie, na Slovensku už dostať špeciálne bezlepkové sladkosti aj v bežných supermarketoch, v drogériách alebo v špeciálnych predajniach so zdravou výživou. Najlepšie však urobíte, ak si samy napečiete.

Dobré rady pre gazdinky
– V kuchyni si vyčleňte kútik, v ktorom budete skladovať iba bezlepkové potraviny. Predídete tak sekundárnej kontaminácii. Dbajte najmä na pečivo a múky.
– Používajte dve dosky na vaľkanie cesta, ak sa vám do druhej nechce investovať, kúpte radšej jednu silikónovú. Na rozdiel od drevenej nemá škáry, v ktorých ostáva lepok.
– Všetok riad vždy dôkladne umyte. Celiatikovi naberajte jedlo inou naberačkou, hriankovače majte radšej dva.
– Cestoviny môžete variť v jednej vode, vysmážať v jednom oleji. Najprv však vždy bezlepkové, až potom bežné potraviny s lepkom.
– Bezpečné je pečenie bez lepku – vášmu celiatikovi prospeje a ostatným členom neuškodí.

Báječný tip
Objavte slzovku - jedna z najstarších obilnín na svete, hovorí sa jej aj jojobove slzy, sú vlastne bezlepkové semená divej trávy podobné jačmeňu. Majú silné detoxikačné účinky, odhlieňujú organizmus, dokonca perfektne liečia rôzne kožné problémy. A vynikajúco chutia. Pridávajte ich do polievok, kaší, nákypov či nátierok alebo ich pokojne podávajte ako prílohu k hlavnému jedlu.

Autor: Katarína Brunovská
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Výber pre vás