Reklama

7-dňový jedálniček pri chorých črevách

Reklama

Aj vy ste len nedávno podstúpili vyšetrenie, na ktorom vám diagnostikovali Crohnovu chorobu? Aj keď je Crohnova choroba zatiaľ považovaná za doživotné ochorenie, ochorenie v kľudovej fáze - remisii sa dá veľmi dobre zvládať dodržiavaním diétneho režimu.

"Hoci zloženie stravy neovplyvňuje priebeh ochorenia, kontrolovaná výživa umožňuje zachovať dobrý stav a zabrániť rozvoju ochorenia," hovorí výživová poradkyňa, MUDr. Michaela Jakubová.

"Obezita pri tomto ochorení nie je výhra, a to bez ohľadu na sprievodnú diagnózu. Kontrolovanou diétnou stravou a dostatočne dávkovaným vami tolerovaným pohybom by ste mali svoju hmotnosť udržať v medziach a ani pri Crohnovej chorobe nepriberať." Treba sa vyhýbať balastným látkam, ktoré sú obsiahnuté napr. v bielom pečive, tukoch, zelenine a ovocí so šupkou a zrniečkami, strukovinách, ostrom korení, mliečnych výrobkoch.

Takto vyzerá ideálny týždňový jedálniček:

1. deň:
raňajky: ovsené vločky s postrúhaným jablkom
desiata: banán
obed: zeleninová polievka, kuracie prsia na mrkve s cestovinou
olovrant: puding
večera: zemiakový prívarok s 2ks pečiva

2. deň
raňajky: pečivo so šunkou
desiata: marhuľový kompót
obed: morčací vývar s rezancami, dusený špenát s varenými zemiakmi
olovrant: piškótová bublanina
večera: pečený pstruh so zemiakmi, hlávkový šalát nadrobno pokrájaný

3. deň
raňajky: jogurt s pečivom
desiata: ryžová kaša
obed: hovädzia polievka s krupicovými haluškami, varené hovädzie mäso na petržlene a zeleri s ryžou
olovrant: pečené jablká
večera: pečivo s mäkkým tvarohom

4. deň
raňajky: puding s broskyňovým kompótom
desiata: bábovka
obed: mrkvová polievka s ryžou, cestovina s kuracím mäsom a varenou cviklou
olovrant: jogurt
večera: zapekané zemiaky so sójovým mäsom

5. deň
raňajky: párky s pečivom
desiata: postrúhané jablká s ovsenými vločkami
obed: slepačí vývar s rezancami, tekvicový prívarok so zemiakmi
olovrant: ryžový nákyp
večera: rizoto s mäsom a zeleninou

6. deň
raňajky: ovocná výživa
desiata: tvarohový krém
obed: gulášová polievka, dusený kapor s pečenými zemiakmi
olovrant: žemľovka s tvarohom a jablkami
večera: teľacie mäso s paradajkovou omáčkou a knedľou

7. deň

raňajky: pečivo s diétnou salámou
desiata: banán
obed: biela hrášková polievka, sójové mäso na šampiňónoch s ryžou, mrkvový šalát
olovrant: linecké rezy
večera: teľací perkelt s haluškami