Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

7 najzdravších syrov, ktoré nikto nemôže kritizovať!

Reklama

Jedzte ich každý deň na peknú pleť, silné svaly a pevné kosti. Čerstvé syry sú plné bielkovín a vápnika. Takmer všetky si môžete vychutnať bez obáv o svoju postavu. Oproti tvrdým, plesňovým a inak zušľachťovaným syrom majú viacero predností – menej tuku, väčšinou i soli a nižšiu energetickú hodnotu. Vyšší obsah vlhkosti – 45 až 80 percent – však skracuje čas spotreby, preto ich po rozbalení musíte čo najskôr skonzumovať.

Najstarší čerstvý prírodný syr má aj v kuchyni najširšie využitie. Predáva sa hrudkový alebo krémový, s rôznym obsahom tuku – od 0,1 do 3,5 percenta. Podľa toho sa líši aj jeho energetická hodnota, no obsah bielkovín a vápnika sa nemení. Z mäkkého tvarohu sa vyrábajú ďalšie čerstvé syry – zmiešaním so smotanou vznikne lučina a žervé, s odstredeným mliekom syr cottage. Pre maškrtníčky sú tu skvelé sladké tvarohy – citrónový, jablkový či s hrozienkami. Energia v 100 g: 280 až 590 kJ.

SYR COTTAGE
Vymysleli ho v USA. Je biely, hrudkovitý, mierne kyslastý a úžasne šťavnatý. Hodí sa na priame jede nie, do šalátov aj na torty. V ponuke nájdete biely, s bylinkami, so šunkou, so zeleninou, s čili papričkami aj so sladkými príchuťami, napríklad s jahodami. Keď si strážite hmotnosť, mali by ste tento chutný diétny syr jesť každý deň, pretože je ľahko stráviteľný, obsahuje veľa vápnika a kvalitných bielkovín a málo tuku. Energia v 100 g: 330 až 500 kJ.

HRUDKA
Kravská a ovčia hrudka sú čerstvé polomäkké syry s výraznou mliečnou, mierne sladkastou chuťou. Pretože nie sú nasolené ako balkánske syry, musíte ich spotrebovať do týždňa. Najlepšie ich využijete v studenej kuchyni, napríklad na chuťovky či na chlebíčky. Keď máte večer chuť maškrtiť, dajte si zopár kúskov syra s čerstvou jarnou zeleninou. Energia v 100 g: okolo 1 400 kJ.

FETA A SPOL.
Syry balkánskeho typu bývajú veľmi slané. Vyrábajú sa z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka a dajú sa využiť do čerstvých šalátov. Vynikajúce sú nakladané v oleji s bylinkami, korením či s cesnakom. Zároveň sa tým predĺži ich trvanlivosť. Ak chcete zmierniť slanosť syra, naložte ho na niekoľko hodín do čistej vody a vodu niekoľkokrát vymeňte. Energia v 100 g: 930 až 1 200 kJ.

TERMIZOVANÉ SYRY
Typickými zástupcami sú lučina a žervé. Vyrábajú sa z tvarohu a zo smotany, sú jemné a krémovité, výborne sa roztierajú a dajú sa z nich pripraviť ľahučké nátierky. Nezrazia sa, keď k nim počas šľahania prilejete tekutú smotanu na šľahanie v pomere 1 : 1 a pridáte štipku soli. V ponuke sú bez príchuti alebo ochutené bylinkami, prípadne zeleninou. Energia v 100 g: 750 až 1 000 kJ.

MOZZARELLA
Jemný syr zo skupiny mokrých syrov pochádza z Talianska. Má jemne smotanovú chuť a neodmysliteľne patrí na pravú taliansku pizzu. Malé guľky krásne ozdobia čerstvé zeleninové šaláty. Keď často pripravujete zapekané pokrmy, mozzarella by mala mať vyhradené miesto vo vašej chladničke. Výborne chutí s rajčinami, posypaná čerstvou bazalkou alebo pažítkou. E n e rg i a v 100 g: 650 až 1 000 kJ.

RICOTTA
Stálica talianskej kuchyne vznikla ako vedľajší produkt. Vyrába sa zo srvátky, ktorá ostane pri výrobe iných syrov, napríklad mozzarelly. Je sladšia a jemnejšia ako syr cottage a má vyšší obsah vápnika. Môžete ju využiť naslano i nasladko – ako základ náplní do buchiet, palaciniek alebo na cestoviny a slané koláče. Vynikajúco chutí s čerstvým ovocím ako dezert. Energia v 100 g: 550 až 700 kJ

Autor: Jana Brožíková

Vyberáme pre vás niečo PLUS