7 superpotravín pre zdravie: Najväčšie antioxidačné bomby
1. 9. 2020, 6:00

Zdroj: Shutterstock
Na čo slúžia a prečo by ste ich mali jesť pravidelne?
1. Hrozno
Hlavne červené a modré odrody sú plné prírodných antioxidantov, ktoré chránia pred rozvojom nádorových a srdcovo-cievnych ochorení. Dve z týchto fytochemikálií – antokyanín a proantokyanidín – sú mimoriadne dôležité pre silný imunitný systém. Hrozno obsahuje aj vitamín C a stopový prvok selén.
2. Čučoriedky
Drobné modré bobuľky obsahujú neuveriteľné množstvo silných antioxidantov, napríklad karoténov a antokyánov. Čučoriedky znižujú cholesterol i cukor v krvi, posilňujú imunitu a chránia pred infekciami, zápalmi močových ciest aj degeneráciou mozgu. Výborné aj na popraskané očné cievky, opuchnuté viečka a unavené oči.
3. Červené bobule
Najmä maliny a jahody obsahujú kyselinu ellagovú, ktorá chráni pred škodlivým vplyvom znečisteného životného prostredia a rakovinotvornými látkami, ktoré sa dostanú do tela v strave.
4. Orechy
Tvoria dôležitú súčasť výživy, jednak pre vysoký obsah zdravých tukov, jednak pre bohatú zmes minerálnych látok. Väčšina orechov obsahuje aj resveratrol (podobne ako šupky a semienka tmavého hrozna) a rastlinné steroly, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.
5. Tmavozelená zelenina
Do tejto skupiny superpotravín patrí nielen brokolica, ale aj listové šaláty, kapusta, kel, mangold i špenát. Obsahujú vitamíny A, C a E, železo, vápnik, horčík, draslík, vlákninu a silné antioxidanty, napríklad kempferol, luteín, zeaxantín a kvercetín.
6. Oranžová zelenina
Paprika, mrkva, dyne s oranžovou dužinou, sladké zemiaky sú bohaté na betakarotén, luteín, zeaxantín, flavonoidy, vitamín C a draslík. Podobné vlastnosti má aj oranžové ovocie, napríklad marhule, broskyne, nektárinky, mango či papája.
7. Morské ryby
Poskytnú vám vitamín D a jód, ktoré z rastlinnej potravy nezískate. Mali by ste ich jesť dva- až trikrát do týždňa aj pre vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín omega-3 a omega-6, ktoré chránia srdce a cievy.
Prečo sú potrebné?
- Antioxidanty sú životne dôležité na zachovanie optimálneho zdravia. Niektoré si telo vyrába samo, iné nie. S pribúdajúcim vekom produkcia vlastných antioxidantov klesá.
- Tieto mikroživiny vytvárajú v tele ochranný štít. Chránia bunky pred voľnými radikálmi – reaktívnymi časticami, ktoré vznikajú pri rôznych metabolických procesoch a atakujú a poškodzujú rôzne časti organizmu.
- Voľné radikály stoja v pozadí vyše 60 rôznych ochorení vrátane rakoviny, sivého zákalu, artériosklerózy, Parkinsonovej i Alzheimerovej choroby.
- Ak prijímate dostatočné množstvo antioxidantov, organizmus sa rýchlejšie zbaví voľných radikálov a lepšie odoláva starnutiu. To spôsobuje aj znečistené prostredie a rôzne škodlivé látky, s ktorými prichádzame do kontaktu.