7x čarujeme s nastrúhanou mrkvou
22. 3. 2017, 20:00

Už starovekí učenci ospevovali mrkvu, pretože prospievala dobrej nálade a tráveniu. Dnes vieme o pozitívnych účinkoch tejto zeleniny omnoho viac a ak chcete spraviť niečo pre svoje zdravie, zaraďte si ju do svojho jedálnička, prípadne do nápojového lístka.
Čo všetko obsahuje?
Surová mrkva je považovaná za najbohatší zdroj provitamínu A, čiže karoténu. Okrem neho je bohatá aj na vitamíny B, C, D, E a K, z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Za lahodnú chuť mrkvy je zodpovedný vysoký obsah sacharidov, ktorý sa počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje.
Oku lákavá oranžová farba mrkvy je prejavom vysokého obsahu karotenoidov, z ktorých najväčšie zastúpenie má betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Okrem toho mrkva obsahuje aj inú dôležitú rastlinnú vlákninu - pektín a éterický olej
Pomáha a lieči
Možno aj vaša stará mama či samotná mama vám v detstve prízvukovali, aby ste jedli veľa mrkvy, pretože sa vám z nej polepší zrak. Pravdou je, že mrkva posilňuje zrak a zabezpečuje, aby nám sietnica oka fungovala správne. Nie je to však zďaleka všetko, v čom pomáha alebo lieči táto vzácna zelenina. Pre ľudí, ktorí trpia rakovinou je skvelým liekom, nakoľko obsahuje oxidant – betakarotén, ktorý posilňuje imunitu.
Máte radi ostrúhanú mrkvu? Tu sú tipy a rady, aby chutila:
1. V zime si pripravte vitamíny na imunitu: sudovú kapustu rozmiešajte s nastrúhanou mrkvou, doslaďte medom alebo stéviou, zjemnite olivovým olejom a štipkou nastrúhanej citrónovej kôry.
2. Nastrúhanú mrkvu opražte s cibuľou, pridajte umytú ryžu, vodu, soľ a uduste. Ryža je farebná a chutná.
3. Najemno nastrúhanú mrkvu pomiešajte s maslom a so strúhaným syrom a máte bleskovo hotovú chutnú nátierku.
4. Nastrúhanú mrkvu pridajte do ryžového nákypu, potom je krásne farebný a chutný.
5. Nastrúhanú mrkvu môžete pridávať aj do piškótového cesta, prípadne ju kombinujte s ananásom.
6. Opraženú nastrúhanú mrkvu pridajte na záver do sviečkovicovej omáčky alebo do slepačieho vývaru, ktorý tak dostane skvelú farbu aj sladkú chuť.
7. Nastrúhaná mrkva je výborná aj s rozmixovaným čerstvým ananásom a so štipkou soli.
Autor: Zuzana Petrovičová/BŽ