8 právd o grepoch: Za akých okolností sú rizikové?
21. 3. 2017, 13:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:38)

Hoci grapefruity patria medzi najzdravšie potraviny, za určitých okolností môžu byť rizikové. Kto ich môže jesť a kto nie?
1. Samá voda
Grep obsahuje až 92 percent vody, čo je viac ako v iných druhoch ovocia. Keďže asi 20 percent denného príjmu vody pochádza z potravy, grep výborne pomáha pri dodržiavaní pitného režimu.
2. Urýchli chudnutie
Keď pred každým jedlom zjete polovicu grepu alebo vypijete pohár šťavy z neho, chudnutie pôjde rýchlejšie. Teda za predpokladu, že sa diétne stravujete. Potvrdilo to niekoľko nezávislých štúdií.
3. Zdravá horkosť
Biely obal pod šupkou je neuveriteľne bohatý na antioxidanty a na rozpustnú vlákninu. Ak znesiete jeho nepríjemnú horkosť, mesiačiky nelúpte.
4. Zníži cholesterol
Jeden grep denne dokáže znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu až o 15,5 percenta. Táto terapia však nie je vhodná pre tých, ktorí užívajú lieky na zníženie cholesterolu. Čítajte ďalej a dozviete sa prečo.
5. Posilní imunitu
Grep má vysoký obsah vitamínov A a C, ktoré sú mimoriadne dôležité na silnú imunitu. Konzumácia citrusov síce nezabráni prechladnutiu, ale urýchli a skráti liečbu.
6. Šetrí srdce
Triglyceridy, podobne ako LDL cholesterol, poškodzujú srdce i cievy. Keď ich je v krvi priveľa, zhlukujú sa a upchávajú cievy. Jeden grep denne zníži hladinu krvných tukov až o 27 percent.
7. Zníži tlak
Grapefruit má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak. Pri jeho pravidelnej konzumácii klesne systolický tlak asi o 5 dielikov. Pozor! Nejedzte grepy, keď beriete lieky proti hypertenzii.
8. Z lieku na alergiu jed
Na grepy zabudnite, ak trpíte nejakou alergiou, napríklad sennou nádchou, a užívate lieky na alergiu. Pôsobením furanokumarínov sa môže koncentrácia účinnej látky v krvi niekoľkonásobne zvýšiť a liek začne fungovať ako jed.
Viac informácií o grepoch nájdete v aktuálnom čisle magazínu Báječná ŽENA.
Autor: Jana Brožíková/BŽ