Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Abeceda výživy: Cherimoya - pre ľudí mňamka, pre myši otrava

Reklama

Kedysi sa nám mohlo o exotických plodoch iba snívať. Ich množstvo bolo v krajine obmedzené, stálo veľa peňazí a aj pestrosť tovaru nebola nič moc. Dnes je však všetko inak. Supermarkety sú preplnené rôznymi podobami ovocia, ktorých názov vôbec nepoznáme, tobôž ich chuť.

Poďte si s nami zamaškrtiť na tých najdivokejších kúskoch, z ktorých niektoré sú aj jedovaté. Ak sa nevyznáte v exotických plodoch, priblížime vám ich spracovanie, nutričnú hodnotu a ako veľmi nám pomáhajú pri ochrane zdravia.

CH - Cherimoya
Čo to preboha je? To si zrejme pomyslí skoro každý v našej zemepisnej šírke. Je to zelený plod veľký asi ako jabĺčko. Pestuje sa v Južnej Amerike, kde je jeho pôvod. Cherimoya sa však rozšírila všade tam, kde sa dajú pestovať pomaranče.

Cherimoya má bielu dužinu a veľmi veľa malých semiačok. Tým, že sa plod rýchlo kazí, treba ho konzumovať veľmi rýchlo. Ak zistíte, že je mäkký, pustite sa doň. Ak by ste chceli plod variť alebo pražiť, vyberte všetky semiačka. Inak chutí toto ovocie skvele vychladené. Z cherimoyi se pripravuje tiež džem a vyrába sa aj víno.

Cherimoy je neskutočne sladké ovocie. Ak nechcete dostať glykemický šok, pite pri jeho konzumácii veľa vody. Vyzreté plody sú zelenohnedé, asi 10 cm veľké. Dužina by mala byť vždy biela.

Ako sa konzumuje?
Rozkrojte ho na polovicu a vyberajte vnútro lyžičkou. Semienka sú vraj jedovaté, takže ich pre istotu povyhadzujte. V Strednej Amerike sa používajú ako otrava na myši a iné parazity.

Chuťovo sme niekde pri smotane a karamele. Dužina plodu obsahuje veľmi veľa hroznového cukru (až 20 %), 3 % vlákniny, provitamín A, vitamín C, vápník, fosfor a pektín.

Autor: Táňa

Vyberáme pre vás niečo PLUS