Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Abeceda výživy: Vyprážaný syr je zdravší?

Reklama

Hľadáte tú správnu zeleninu a ovocie, ktorá vám prečistí organizmus? Trápia vás kožné alergie, žalúdočné bolesti? Nepoznáte tie správne suroviny a v ktorom jedle je najviac potrebných vitamínov pre vás? Uľahčíme vám cestu k zdraviu a ku kráse. Stačí sledovať našu abecedu výživy.

S - syr

Syr je jednou z potravín, ktorá sprevádza ľudstvo už od nepamäti, a to doslova. Vie sa, že prvé syry vyrábali obyvatelia Mezopotámie už pred dvanásť tisíc rokmi. Odvtedy si na nich pochutnávame v tých najrôznejších podobách dodnes.

Syry majú veľmi pestrú škálu využiteľnosti v našich kuchyniach. Vieme ich jesť „len tak“, ale používame ich aj do polievok, šalátov, na pizzu, ako oblohu, či dokonca hlavné jedlo.

Keď, tak vypražiť!
V rebríčku obľúbenosti vedie jednoznačne vyprážaný syr, hoci nie je práve nazdravší, keďže sa väčšinou topí v oleji a nesleduje sa veľkosť plameňa. Podľa ohrevu môžeme totiž jedlu pridať alebo ubrať karcinogénny film.

Správne skladovanie syra je základnou podmienkou pre jeho dokonalé vychutnanie. Syry by sa mali skladovať v chlade a dôkladne zabalené tak, aby nevysychali.

Syr je prirodzene možné aj mraziť, ak je potrebné ho uchovávať po dlhšiu dobu, počítajte však s tým, že takýmto skladovaním čiastočne utrpí na kvalite a chuti. Syr obsahuje veľa bielkovín, draslík a vápnik.

Aj keď sú syry mimoriadne zdravé, nie sú vhodné pre každého. Vyhýbať by sa im mali osoby alergické na kravské mlieko, záleží však od závažnosti reakcie. Niektorí pacienti môžu konzumovať kyslomliečne výrobky i syry, reakciu majú len na mlieko. Pri intolerancii kravského mlieka sa odporúča vyskúšať ovčie alebo kozie, na ktoré pacient nemusí mať žiadnu reakciu.

Autor: Mili

Vyberáme pre vás niečo PLUS