Aj z jedla môžeme odpadávať
11. 1. 2013, 5:45

Ak máte niekedy pocit závratu alebo slabosti po jedle, mohli by ste mať stav zvaný postprandiálna hypotenzia, čo znamená, nízky krvný tlak po jedle.
Tip: Začiatky diéty a dočasné zhoršenie trávenia
Zložité trávenie
Trávenie je zložitá úloha, ktorá vyžaduje koordináciu medzi tráviacim, nervovým a obehovým ústrojenstvom. Pri trávení sa presúva krv vo väčšom množstve do žalúdka a tenkého čreva, srdce bije rýchlejšie, zatiaľ čo sa cievy zužujú. Keď srdce a cievy nereagujú ako by mali, krvný tlak klesá.
Postprandiálna hypotenzia sa ohlasuje závratmi, ktoré končia dočasnou stratou vedomia a na zemi. Vyvoláva bolesť na hrudníku, výpadky videnia, alebo spôsobuje nevoľnosť. U väčšiny ľudí je dôsledkom starnutia a neschopnosti tela reagovať na náhle zmeny krvného tlaku.
Neexistuje žiadna úspešná liečba tohto ochorenia, skôr tipy na zmenu životného štýlu. Snažte sa pred jedlom vypiť aspoň pol litra vody. Jedzte viac a menšie porcie. Väčšie jedlá sú pre váš krvný tlak veľká záťaž.
Stop cukrom
Jedzte menej rafinované sacharidy, potraviny vyrobené z rafinovanej múky, alebo bielu ryžu a zemiaky. Nepite sladké nápoje, ktoré sa rýchlo dostávajú do žalúdka a do tenkého čreva, čo prispieva k postprandiálnej hypotenzii. Jedzte pomaly stráviteľné celozrnné jedlá, fazuľu, bielkoviny. Krvný tlak sa zvyčajne zníži do pol hodiny od posledného sústa. Buď vtedy seďte alebo chvíľu ležte.
Tip: 7 absurdných mýtov o chorobách trávenia
Postprandiálna hypotenzia je veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré vás na chvíľu zbaví akejkoľvek energie po jedle a je vám na odpadnutie. Existujú rôzne látky, ktoré majú človeku dodať energiu a čulosť ako kofeín. Ak máte často pocit padania po jedle, informujte svojho lekára.
Autor: Alena