Aj keď ste zdravá ako rybička, tento zelený púder užívajte každý deň! Ako vám pomôže?
5. 3. 2018, 10:00

Alergie, zažívacie ťažkosti, stres, nadváha... to všetko je len malý zlomok zdravotných problémov, pri ktorých vám zelený jačmeň padne na úžitok. Že ste o ňom ešte nepočuli? Potom stojí za to ochutnať ho!
Zelený jačmeň je čisto prírodný produkt, ktorý nájdete v lekárni alebo v predajniach so zdravou výživou. Mladé jačmenné lístky dostanete kúpiť v sušenej a na prášok pomletej podobe bez akýchkoľvek umelo pridaných látok, prípadne ako tabletky.
Už niekoľko lyžičiek denne zásobí telo cennými vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a enzýmami. Predovšetkým beta karoténom, vitamínmi skupiny B, draslíkom, horčíkom, železom, vápnikom, zinkom ako aj rastlinnými proteínmi.
Prírodný antioxidant
Zelený jačmeň funguje ako prírodný antioxidant, takže slúži ako prevencia mnohých chorôb, kým pri iných zlepšuje ich priebeh (napríklad u cukrovky alebo kandidózy) či pomáha na ceste k uzdraveniu. U ľudí s nadváhou pomáha konzumovanie zeleného jačmeňa čistiť cievne steny od tuku, regulovať hladinu škodlivého cholesterolu a upravovať vysoký krvný tlak. Dokonca utlmuje aj chute na sladké.
Na žalúdok aj na pleť
Trápi vás časté prekysľovanie žalúdka? Na túto nepríjemnosť zaberá zelený jačmeň tiež. Obsahuje látky, ktoré alkalizujú organizmus, takže po požití jačmeňa sa naň v tele naviaže nadbytočná žalúdočná kyselina a vám sa uľaví. Pokiaľ vás trápi anémia a večne bojujete s únavou, jačmeň vás nabije energiou. Zaberá aj na unavenú pleť, ktorá je po užívaní zeleného jačmeňa o poznanie žiarivejšia.
Aby telo fungovalo ako má
Aj keď ste zdravá ako rybička, zelený jačmeň môžete do jedálnička zaradiť hoci aj na každý deň. Vysoká koncentrácia živín z neho totiž robí vynikajúci potravinový doplnok. Zlepšuje a urýchľuje trávenie potravy, čím pomáha zamedziť zápche. Vďaka obsahu chlorofylu odstraňuje nepríjemný zápach z úst a zlepšuje tvorbu červených krviniek. Navyše, ak ho sem tam podstrčíte partnerovi, urobíte tak veľa pre zdravie jeho spermií.
Ako ho skladovať?
Zelený jačmeň má po otvorení trvanlivosť približne dva mesiace a mali by ste ho skladovať vo vhodných priestoroch, aby nedošlo k znehodnoteniu obsiahnutých látok. Chráňte ho pred priamym slnkom a vlhkosťou.
Ako ho dávkovať?
Ešte ste ho neochutnali? Nemusíte sa trápiť s tým, že vám jačmeň v prášku dvakrát nevonia. Jačmeň sa nekonzumuje čistý, ale rozpustený v tekutine, najlepšie v čírej vode alebo pre lepšiu chuť v ovocnej šťave. Môžete ho pokojne prisypať (1 až 2 malé lyžičky) do raňajkových cereálií zmiešaných s jogurtom. Pre posilnenie účinku je dôležité počas užívania jačmeňa dôsledne dodržiavať pitný režim.
Autor: bb
Foto: Shutterstock