Už aj na ovocie pozor? Ktorí ľudia by ho nemali jesť v celku?
25. 4. 2018, 12:00

Žalúdočný bypass pomáha morbídne obéznym pacientom stratiť významné množstvo váhy. Operácia znižuje veľkosť žalúdka a blokuje absorbciu niektorých kalórií. Po operácii, pacienti postupujú cez niekoľko diétnych fáz, kým nie sú schopní tolerovať jedlo aj s vysokým obsahom bielkovín, ale nízkym obsahom cukru. Ide o nízkotučné diéty.
Celé ovocie
Pacienti nesmú jesť celé ovocie, pokiaľ sú po operácii, sú nastavení len na príjem tekutej stravy. Neskoršie môžu jesť pyré a iné mäkšie potraviny, aj ovocnú kašu. Vždy však treba brať do úvahy obsah cukru a sacharidov akejkoľvek potraviny, vrátane ovocia, aby sa zabránilo dumpingovému syndrómu.
Ten je spôsobený tým, že sa začne jesť príliš veľa cukru alebo tuku, ktorý produkuje tras, závraty, potenie, nevoľnosť a zvracanie. Bobuľovité ovocie ako čučoriedky, jahody, maliny a ďalšie obsahujú menej cukru a sacharidov, takže ich pacienti znášajú dobre.
Banány, na druhej strane, môžu spôsobiť nepohodlie a zvýšiť telesnú hmotnosť v dôsledku ich vysokého obsahu cukru. Šúpanie ovocia ako sú jablká zlepšuje ich stráviteľnosť. Keď pacienti pridávajú do jedálnička nové potraviny v ktorejkoľvek fáze, mali by začať s veľmi malým množstvom a poriadne jedlo žuť, aby si podporili trávenie. Ak im určitá potravina spôsobuje problémy ako je nepohodlie, hnačka, nevoľnosť, treba jedlo okamžite vylúčiť.
Ovocné šťavy a sušené ovocie
Aj keď približne 40 percent pacientov po operácii môže tolerovať napr. pomarančový džús, väčšinou sa musia vyhnúť vysoko energetickým šťavám, aj sušenému ovociu ako sú hrozienka, marhule a brusnice kvôli ich vysokému obsahu cukru.
Autor: maj
Foto: Shutterstock