Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aká je najlepšia strava po užívaní antibiotík?

Reklama

Antibiotiká potrebujeme. Zachraňujú nás pred bakteriálnymi infekciami a sú úžasné liečivo proti chorobám, s ktorými naše telo nevie bojovať samo. Problém je ten, že ich aplikáciou nezíska telo iba pozitívne účinky. Antibiotická liečba je aj riziková.

Už v starovekom Egypte poznali, čo sú antibiotiká. V múmiách sa totiž našli pozostatky z látky názvom tetracyklín. O niekoľko storočí neskôr zase "predpisovali" na nohé druhy vážnych chorôb plesnivý chlieb. Najušľachtilejšie antibiotikum však dostalo tvár až nedávno, keď Fleming vynašiel penicilín.

Účinné antibiotikum však nezabíja iba nepríjemné baktérie, ale aj črevnú mikroflóru. Čo to znamená? Že naruší črevnú rovnováhu a začínajú sa nám tam tvoriť rôzne druhy kvasiniek a plesne. Prakticky to znamená, že rôzne druhy jedla, väčšinou sladkosti nám v črevách hnijú.

Najlepším pomocníkom po užívaní antibiotík je následná konzumácia veľkého množstva mliečnych výrobkoch, najmú jogurtov, kefírov, probiotík.

Aká je najlepšia strava po užívaní antibiotík? Určite nič ťažké, skôr zelenian, ovocie, celozrnné pečivo. Nezabúdajte na to, že črevo je ohrozené, trpí zmenou mikroflóry. Nejedzte vtedy mäso ani strukoviny, ktoré nafukujú. Na črevnú sliznicu pôsobia dobre čaje z dubovej kôry, kyslé uhorky, červená repa.

Antibiotiká môžu aj za to, že sa nám ťažšie do tela vstrebávajú minerálne látky a vitamíny. Riziko hrozí najmä u detí. Je dokázané, že deti, ktoré boli liečené do veku 6 mesiacov antibiotikami majú 2x väčšiu šancu, že ochorejú neskôr na astmu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS