Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aké záľudnosti ukrýva vajíčková polievka?

Reklama

Vajíčková polievka je chutná. Doma ju robievame pomerne často a chutí celej rodine, aj pretože je zdravá. My ale chceme upozorniť na obľúbenú vajíčkovú polievku z Číny, ktorej sa zje v čínskych reštauráciách denne na tony. Ide o klasický čínsky pokrm, ktorý obsahuje kurací vývar s príchuťou zázvoru a sójovej omáčky, zahustený kukuričným škrobom.

vajíčková

vajíčková

Ak si chcete urobiť polievku doma, nalejte rozšľahané vajcia do zahriateho vývaru, kde sa vám z nich urobia vajíčkové reťazce. Táto podomácky vyrobená polievka je nízkokalorická a môže byť súčasťou zdravej výživy. Pozor však na obsah sodíka, ktorý je v čínskej verzii vysoký.

Kalórie a tuky
Jedna porcia vajíčkovej polievky obsahuje až 100 kalórií, z toho sú 3 gramy tuku, 1 gram nasýtených tukov, v závislosti od kvality reštaurácie. Tuk tu tvorí takmer 30 percent z celkových kalórií. Denne by sme mali prijať maximálne 20 až 30% kalórií z tuku, pokiaľ si chceme udržať zdravé telo.

Sacharidy a bielkoviny

Vajíčková polievka má relatívne nízky obsah sacharidov, cca 3 gramy v jednej porcii. Váš denný jedálniček by mal obsahovať 225 až 325 gramov sacharidov. Pridajte si po polievke tanier ryže s duseným kuracím mäsom a brokolicou. Zvýšite si tým váš príjem bielkovín. Vo vajíčkovej polievke nájdeme zhruba 8 gramov bielkovín. Denne by sme ich mali skonzumovať do 65 gramov.

Vitamíny a minerály
Vajíčková polievka nie je veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Jedna porcia polievky obsahuje menej ako 5 percent odporúčanej dennej dávky riboflavínu, vitamín B12, B6 a tiamínu. Jedna porcia tiež obsahuje iba malé množstvo vápnika, vitamínu A, zinku, fosforu, železa a vitamínu D.

Sodík
Polievka z čínskej reštaurácie môže byť chutná, aj preto, že obsahuje soľ. Vo vajíčkovej polievke jej teda nájdeme horu. Zhruba 900 miligramov sodíka v jednej porcii. Pridajte k tomu sodík zo sójovej omáčky a máte postarané o zdravotné problémy. Ak ste zdravý človek, odporúča sa konzumovať do 2300 miligramov sodíka na deň. Avšak, ak máte vysoký krvný tlak, mali by ste obmedziť spotrebu na maximálne 1500 miligramov.

Jej nadkonzumácia nad povolenú hranicu môže zvýšiť riziko srdcových problémov. Nekonzumujte vajíčkovú polievku, ak máte alergiu na vajcia. Medzi príznaky tejto alergie patrí žihľavka alebo iné kožné reakcie, nevoľnosť a vracanie, pokles krvného tlaku a búšenia srdca. Ak narazíte na problémy s dýchaním, ihneď vyhľadajte lekára.

Autor: Carolin

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Ešte viac záludností nájdeme v prílohách k jedlu. Niekto tvrdí, že ich pri chudnutí treba celkom vynechať, iný zase považuje zemiaky či ryžu na diétne. Kde je pravda? Spísali sme pre vás všetko potrebné o (ne)diétnych prílohách k jedlu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS