Ako dlho zvyknete jesť? Za 30 minút môže byť vaše jedlo nepožívateľné!
2. 9. 2020, 13:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 18:54)

Baktérie sú malé organizmy, ktoré sa mimoriadne rýchlo množia. Niektoré množenie je pre naše zdravie prospešné, iné nás môže zabiť. Keď budete jesť napríklad jogurt, zdravé baktérie v ňom obsiahnuté obsadia váš tráviaci trakt a podporia imunitu.
Na druhej strane, keď sa rozhodnete v lete mať piknik a teplo bude ohrievať jedlo na deke, aj v ňom sa môžu baktérie množiť rýchlym tempom, ale tieto nášmu telu nepomôžu. Vedeli ste o tom, že baktérie sa môžu množiť každých 20 až 30 minút? Aj preto je dôležité naučiť sa správne pripravovať a zachádzať s potravinami hlavne pri varení, ale aj skladovaní a konzumácii, aby ste zabránili otrave z jedla.
V každej baktérií je genetická informácia, ktorá môže za jej replikáciu. To umožňuje baktériám rýchlo sa množiť. Baktéria sa zdvojnásobí počas 20 až 30 minút, čo znamená, že jedna baktérie sa zmení na dve, potom na štyri, a v priebehu pár hodín už máme obrovské bakteriálne kolónie. Na ochorenie z jedla však nepotrebujete milióny baktérií, pri E. coli stačí aj jedna.
Veľkosť baktérií
Nebezpečenstvo baktérií v potravinách môže byť ťažké určiť, pretože sú mikroskopické. Odhadom jeden milión baktérií vojde do plochy nechtu. Medzi príklady baktérií bežne sa vyskytujúcich v potravinách patrí salmonela a listéria, ktoré sa mimoriadne rýchlo rozmnožujú.
Rastové faktory
Baktérie v jedle nemusia rásť automaticky. Musia mať správne podmienky, ktoré podporia ich rast. Tým, že minimalizujete tieto spúšťacie faktory, môžete zabrániť množeniu baktérií, ktoré by mohli viesť k ochoreniu. Medzi dôležitý faktor patrí teplota. Čím je teplejšie prostredie, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa baktérie rozmnožia. Kedy má baktéria najhoršie podmienky na rast? Pri teplote pod 40 stupňov a nad 140 stupňov Celzia.
Živiny sú ďalším faktorom. Baktérie milujú jesť bielkoviny, čo znamená, že potraviny, ako je mäso, hydina, vajcia, mliečne výrobky a morské plody sú najlepšou živnou pôdou pre baktérie. Vlhkosť ich tiež vypestuje. Suché potraviny majú menšiu pravdepodobnosť výskytu týchto mikroskopických škodcov.
Tipy
Aby sa teda baktérie nemnožili rýchlo, je dôležité, aby bolo jedlo v tzv. bezpečnej zóne napríklad v chladničke alebo v mrazničke. Varte jedlo tak dôkladne, ako je to možné, baktérie vysoká teplota zabíja. Je veľmi dôležité, aby ste umývali sporák, pokiaľ ho zašpiníte surovým jedlom počas prípravy.
Pokiaľ jedlo neprejde vysokými teplotami za určitý čas, môže byť biologicky stále aktívne, aj keď je na pohľad zasušené. Stvrdnutý povrch často skrývať mäkké vnútro. Použite na odstránenie saponát, najlepšie dezinfekciu určenú na umývanie sporákov, ktorá zničí všetky potravinové baktérie za pár minút pôsobenia.
Baktériám sa na sporáku darí veľmi dobre. Majú tam teplo, prísun živín a plocha na kontaminovanie sú až štyri horáky! Medzi ďalšie katastrofálne miesta na rozmnožovanie baktérii pri varení patrí vodovod, kde odkladáme surové mäso pred varením, hubka na umývaniu riady alebo kuchynská utierka a chňapka.