Ako jesť, keď trpíte migrénou
11. 11. 2004, 10:00

Každá z nás už iste počula o ochorení nazvanom Migréna. Veľa ľudí sa mylne domnieva, že migréna je obyčajná bolesť hlavy, ale je to oveľa zložitejšie. Ten kto trpí migrénami to nemá v živote vôbec jednoduché.
Migréna spôsobuje prudkú bolesť hlavy, zvracanie, závrate, nejasné videnie a tiež otupenosť končatín. Tento nepríjemný stav je dôsledkom nadmerného zúženia ciev v mozgu a môže bohužiaľ trvať až 72 hodín. Migréna sa nedá celkom vyliečiť, avšak podľa posledných výskumov sa zistilo, že dôležitým vyvolávajúcim faktorom migrény sú určité druhy potravín. Pokiaľ sa ľudia postihnutí migrénou budú týmto potravinám striktne vyhýbať, nemala by migréna prichádzať tak často, ako doteraz.
Štartovacím impulzom pre vyvolanie migrény sú potraviny, ktoré obsahujú aminokyseliny tyramín. Tie spúšťajú reťazec vedúci k záchvatovitej bolesti hlavy. Predovšetkým sa jedná o vyzretejšie druhy mäsa, banány, avokádo, paradajky, mliečne výrobky, tvrdé syry, kapustu, pivo, zemiaky a kvasnice. Tieto potraviny by ste mali úplne vylúčiť zo svojho jedálnička. Rovnako tak i čokoládu, cibuľu a červené víno. Taktiež vhodné nie sú potraviny, ktoré prechádzajú procesom zretia, kvasenia a kysnutia. Tiež by ste mali znížiť konzumáciu vysmážaných, prerastených a olejnatých jedál. Ďalej sa vyhýbajte koreneným jedlám, citrusovému ovociu, jogurtom alkoholu a určite aj fajčeniu.
Je dôležité udržiavať si hladinu cukru v krvi preto si jedlo rozdeľte na niekoľko menších porcií a jedzte častejšie, ako ste boli doteraz zvyknutí. Pri začiatku záchvatu migrény môže pomôcť šálka veľmi silnej kávy. Zbytočne sa nestresujte, snažte sa dostatočne spať. Ale pozor, i nadbytok spánku pre vás nie je vhodný. Pokiaľ vypozorujete, že určitá potravina vo vašej strave vyvoláva migrenózne záchvaty, pokúste sa túto konkrétnu potravinu na jeden mesiac celkom vynechať. Ak to nepomôže, vyskúšajte ďalšiu potravinu. Týmto spôsobom môžete odhaliť spúšťacie faktory.
Nevhodné potraviny:
Mliečne výrobky: tvrdé syry, jogurty
Ovocie banány, avokádo, citrusové plody, kompóty
Zelenina: paradajky, zemiaky, kapusta, nakladaná zelenina
Alkohol: červené víno, pivo
Ostatné: čokoláda, kakao, konzervované ryby, chlieb, mäso, glutaman sodný, obiloviny a zrniny
Odporúčané potraviny:
Mandle, petržlen, cesnak, čerešne, ananás
Byliny:
Byliny prospešné pri liečbe Migrény sú napríklad mäta, kozlík lekársky, zázvor, rozmarín a harmanček.
Autor: Pavla