Ako nakupovať to najlepšie probio?
19. 9. 2014, 7:15

Hoci historici nemôžu presne určiť, kedy a kde presne ľudia objavili jogurt, jedna vec je istá, na celom svete sa je jogurt už po stáročia. Jogurt je vyrobený obyčajne z kravské mlieka v kombinácii s aktívnymi baktériami Lactobacillus.
Jogurt je najčastejšie uvádzaný na trh ako chutné jedlo, ktoré podporuje zdravie, a to z dobrého dôvodu. Len jedna šálka jogurtu obsahuje asi 45% dennej potreby vápnika, plus ďalšie kľúčové živiny, ako je proteín, draslík, jód a B vitamíny.
Ako prestať jesť, keď ste plní?
Imunita
To môže pomôcť predchádzať osteoporóze, rakovine hrubého čreva, zápalovému ochoreniu čriev, vysokému krvnému tlaku a kvasinkovým infekciám. Jogurt pomáha regulovať tráviaci systém a posilňuje imunitný systém. Ako bonus, aj ľudia s miernou intoleranciou laktózy môžu jesť jogurt.
Napriek tomu, že je jogurt výživné jedlo a chutné občerstvenie, nie každý je zdravá voľba. V skutočnosti, mnoho komerčne pripravených jogurtov má toľko tuku a cukru, že sú rizikom pre zdravie, hoci sa maskujú ako zdravé dobroty!
Tuky a arómy
Ako si vybrať ten správny jogurt pre vaše potreby (a chute)? Tu sú tipy, ktoré treba hľadať na štítku, ak sa preň rozhodnete. Pre tých, ktorí hľadajú bezmliečne druhy, je alternatívu sójový jogurt. Pozrite sa aj na vápnikom obohatené odrody, ktoré obsahujú účinné kultúry. Obsah tuku v plnotučnom jogurte by mal obsahovať aspoň 3,25 percent mliečneho tuku.
Nízkotučné jogurty majú rovnaké množstvo mliečneho tuku ako je v mlieku, z ktorého sú vyrobené (2% a 1% tuku) a bez tuku jogurty sú vyrobené z odstredeného mlieka. Väčšina ľudí súhlasí s tým, že jogurty, ktoré majú vyšší podiel tuku chutia aj lepšie.
Schudnúť sa dá aj myslením. Neveríte?
Prídavné látky
Biele jogurty jeme pomenej, skôr si zadovážime ovocné či čokoládové dezerty. Viete však, na čo všetko v nich môžete naraziť?
• Farbivá sú pridané z estetických dôvodov
• Želatína alebo pektín pôsobia ako stabilizátory. Vegetariáni by mali mať na pamäti, že želatína pochádza zo zvierat, pektín pochádza z rastlín
• Kalorické sladidlá ako je cukor, med, javorový sirup, ovocné šťavy, ovocné šťavy z koncentrátu, obsahujú veľa kalórií
• Umelé sladidlá ako je aspartam, acesulfam draselný sa bežne vyskytujú v "diétnych" jogurtoch, alebo v jogurtoch označených ako "bez cukru" alebo "bez pridaného cukru"
• Inulín je vláknina získaná z koreňov čakanky. Výskum ukázal, že inulín môže podporiť rast priateľských baktérií v hrubom čreve, a preto je považovaný za probiotikum. Môžu sa však vyskytnúť nežiaduce tráviace účinky
• Probiotiká sú "dobré" baktérie, ktoré pomáhajú podporovať zdravý tráviaci systém. Tieto kultúry sú bezpečné na konzumáciu, a niektoré výskumy ukazujú, že môžu zlepšiť imunitu
Autor: Lea
Mohlo by vás tiež zaujímať...
Zdravých vecí je okolo nás dostatok, už ich len dostať na tanier. Aktuálna sezóna praje cvikle, ktorá v nás možno vyvoláva nepríjemné spomienky z detstva, no predsa je zdravá a chutná. Prečo ju jesť a ako si ju pripraviť?