Ako počítať sacharidy v ryži?
26. 11. 2014, 5:30

Ryža je základnou potravinou vo väčšine slovenských rodín. Existujú dva základné druhy ryže, ktoré máme k dispozícii: hnedú a bielu. Oba druhy môžu pôsobiť na telo nezdravo, pokiaľ jej nebudete konzumovať striedmo. Aké sú medzi nimi vlastne rozdiely?
Hnedá ryža má orechovú chuť, zatiaľ čo biela ryža je takmer bez chuti. Pri rozhodovaní sa, ktorá je najvhodnejšia pre vaše potreby, pamätajte, že to, čo vyzerá najchutnejšie, nemusí byť vždy najlepšie.
Kým jasné, mäkké zrnká bielej ryže môžu predpovedať lepšiu chuť ako tvrdá a tuhá hnedá ryža, neplatí to o výživovej hodnote. Pred rozhodnutím, ktorú si najbližšie kúpiť, pozorne si prečítajte ich výhody a nevýhody.
Biela ryža
Biela ryža je zďaleka najpopulárnejšia a ľahko dostupný druh. Zrná sú však zbavené povrchových vrstiev, a tým dôležitých minerálnych látok a vitamínov. Pri konzumácii bielej ryže, existuje niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť:
• Takmer všetky živiny sú zničené počas spracovania
• Biela ryža má vysoký glykemický index, zvyšuje hladinu cukru v krvi a vyvoláva nežiaduce reakcie v tele
• Biela ryža neobsahuje vlákninu ako hnedá ryža
• Obsahuje len prázdne kalórie
Hnedá ryža
Na rozdiel od bielej ryže, obsahuje všetky vonkajšie vrstvy, kde sa nachádza väčšina výživy. Má vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín. Niekoľko štúdií sa snaží nájsť súvislosť medzi konzumáciou hnedej ryže a znížením rizika cukrovky.
• Hnedá ryža obsahuje otruby, populárne živiny, ktoré sa nachádzajú v mnohých raňajkových cereáliách. Je známe, že zlepšujú trávenie a bránia zápche
• Má vysoký obsah železa
• Je známe, že znižuje hladinu cholesterolu
• Pomáha znižovať riziká spojené s rakovinou
• Znižuje chuť k jedlu, pretože má vysoký obsah vlákniny
Ryža je veľmi populárna potravina, ktorú nájdeme v každej kuchyni. Avšak, jej prínos pre zdravie alebo nedostatky, ostávajú často bez povšimnutia. Pre zdravšiu voľbu, dobre zvážte, ktorá je pre vás lepšia. Budete prekvapení, ako taká malá zmena ako je výmena hnedej ryže za bielu môže pomôcť vášmu zdraviu.
Autor: Nicole