Ako sa varilo a jedlo: Zlaté 20. roky priniesli túžbu po luxuse (RETRO)
16. 10. 2019, 13:00

No kým Praha sa zaradila ku kulinárskym centrám ako Viedeň a Paríž, bežné rodiny museli stále rozmýšľať, čo dať do hrnca. A tak je strava tých čias rôznorodá – od rezancov s makom cez koktail z morských plodov až po kaviár a paštétu z husacej pečene.
- Robotníci raňajkovali chlieb a bielu kávu, na obed mali zasmažené polievky, zemiaky s omáčkou alebo kapustou, zemiakové placky, dolky, obilninovú kašu alebo ryžový nákyp. Mäso sa ocitlo na stole len zriedka, často sa ušlo iba živiteľom rodín.
- O niečo lepšie sa stravovali roľníci – k chlebu bol aj kúsok syra či slaninky a pohár mlieka, na obed strukoviny, zemiaky, knedle či pšenovník s jablkami alebo so slivkami.
- Úradnícke rodiny si občas dopriali luxus v podobe zeleniny. Raňajkovali sladké koláče alebo pečivo s maslom a kávu. Na obed boli omáčky s kúskom mäsa a zemiaky či knedle.
- Šľachta a bohatí podnikatelia si mohli dožičiť nedeľný obed v reštaurácii. Začalo sa viac cestovať po Európe za gastronómiou. Veľmi populárna bola francúzska kuchyňa.
- K vyhláseným podnikom patril v Prahe Grand hotel Šroubek a Evropa na Václavskom námestí, v Brne kaviareň Opera. V Bratislave spomeňme Au Café či Carlton, v Košiciach fungovala dodnes známa kaviareň Slávia.
Extra
Varenie patrilo k vzdelaniu dievčat, preto musela každá vedieť navariť. Dokonca sa v tomto období objavujú prvé kurzy varenia.
Historický recept:
Juhočeská lepenica
- Suroviny na 2 porcie
- 4 zemiaky
- 1 cibuľa
- 200 g kyslej kapusty
- 2 plátky uvareného údeného mäsa
- 1 lyžica masti, soľ, drvená rasca
Očistené a nakrájané zemiaky uvarte domäkka v slanej vode. Kapustu nakrájajte a opečte na masti. Prikryte a poduste do zmäknutia (ak treba, trochu podlejte). Cibuľu očistite, nakrájajte a opečte na masti dochrumkava. Zemiaky zlejte, roztlačte a zmiešajte s kapustou. Na tanieri ozdobte cibuľou. V časoch núdze sa lepenica jedla s chlebom, ale najlepšie chutí s údeným mäsom, krvavničkami, klobásou či s párkom.
Autor: Zuzana
Foto: Archív, Profimedia