Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako sa varilo a jedlo: Zlaté 20. roky priniesli túžbu po luxuse (RETRO)

Reklama

No kým Praha sa zaradila ku kulinárskym centrám ako Viedeň a Paríž, bežné rodiny museli stále rozmýšľať, čo dať do hrnca. A tak je strava tých čias rôznorodá – od rezancov s makom cez koktail z morských plodov až po kaviár a paštétu z husacej pečene.

  • Robotníci raňajkovali chlieb a bielu kávu, na obed mali zasmažené polievky, zemiaky s omáčkou alebo kapustou, zemiakové placky, dolky, obilninovú kašu alebo ryžový nákyp. Mäso sa ocitlo na stole len zriedka, často sa ušlo iba živiteľom rodín.
  • O niečo lepšie sa stravovali roľníci – k chlebu bol aj kúsok syra či slaninky a pohár mlieka, na obed strukoviny, zemiaky, knedle či pšenovník s jablkami alebo so slivkami.
  • Úradnícke rodiny si občas dopriali luxus v podobe zeleniny. Raňajkovali sladké koláče alebo pečivo s maslom a kávu. Na obed boli omáčky s kúskom mäsa a zemiaky či knedle.
  • Šľachta a bohatí podnikatelia si mohli dožičiť nedeľný obed v reštaurácii. Začalo sa viac cestovať po Európe za gastronómiou. Veľmi populárna bola francúzska kuchyňa.
  • K vyhláseným podnikom patril v Prahe Grand hotel Šroubek a Evropa na Václavskom námestí, v Brne kaviareň Opera. V Bratislave spomeňme Au Café či Carlton, v Košiciach fungovala dodnes známa kaviareň Slávia.

Extra
Varenie patrilo k vzdelaniu dievčat, preto musela každá vedieť navariť. Dokonca sa v tomto období objavujú prvé kurzy varenia.

Historický recept:
Juhočeská lepenica

  • Suroviny na 2 porcie
  • 4 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 200 g kyslej kapusty
  • 2 plátky uvareného údeného mäsa
  • 1 lyžica masti, soľ, drvená rasca

Očistené a nakrájané zemiaky uvarte domäkka v slanej vode. Kapustu nakrájajte a opečte na masti. Prikryte a poduste do zmäknutia (ak treba, trochu podlejte). Cibuľu očistite, nakrájajte a opečte na masti dochrumkava. Zemiaky zlejte, roztlačte a zmiešajte s kapustou. Na tanieri ozdobte cibuľou. V časoch núdze sa lepenica jedla s chlebom, ale najlepšie chutí s údeným mäsom, krvavničkami, klobásou či s párkom.

Autor: Zuzana
Foto: Archív, Profimedia

Vyberáme pre vás niečo PLUS