Ako vyčistiť špinavú pečeň od tukov?
15. 3. 2015, 5:30 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:41)

Pečeň je druhým najväčším orgánom v tele a slúži hlavne na odstránenie škodlivých látok z krvi. Aj preto konzumácia vyváženej stravy slúži k ochrane pečene pred ďalším poškodením.
Detox pečene od tuku často zahŕňa zmeny v stravovacích návykoch a pomáha k zníženiu hladiny krvných triglyceridov, cholesterolu a množstva toxínov.
Ako odstrániť tuky?
Pečte a grilujte si už len chudé mäso. Spôsoby varenia, ako je vyprážanie jedla, môže pridávať tuky a poškodiť pečeň. Vyberte si chudé mäso, ako je hydina alebo ryby, ktoré sú dobrým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselíny pre zdravie pečene. Pridajte na chuť nejaké bylinky.
Používajte viac korenia
Kurkuma a sladké drievko sú prírodnými detoxikátormi. Obe korenia tiež pomáhajú pri metabolizácii tuku pre lepšie trávenie. Kurkuma obsahuje účinnú látku kurkumín, a stimuluje žlč, aby sa produkovala ako pomocník pri trávení.
Jedzte čerstvú zeleninu
Kapustovité zeleniny ako je brokolica, kapusta a ružičkový kel, neutralizujú toxíny v pečeni a zvyšujú enzýmy na čistenie. Zelenina obsahuje aj zlúčeniny síry, patrí sem cibuľa, cesnak a zelený kel. Strava bohatá na zeleninu je dôležitá pre zaistenie dostatku vlákniny na podporu vylučovania toxínov.
Pite čerstvý citrón v horúcej vode
Citrón je prírodný čistič pečene a stimuluje produkciu žlče, ktorá dokáže rozhýbať aj lenivé črevá. Naštartujte deň s citrónom, ktorý si pridáte do šálky vriacej vody. Jedzte ovocie s vysokým obsahom antioxidantov. Strava bohatá na ovocie je dôležitá na čistenie pečene od tuku.
Antioxidanty, ktoré chránia pečeň pred voľnými radikálmi a zároveň očisťujú sa nachádzajú v ovocí, ako sú slivky. Pomaranče, jablká a hrušky obsahujú rovnako silné antioxidanty a tiež ponúkajú zdroj vlákniny a vitamínu C, ktorí chránia váš imunitný systém.
Upozornenie
Obmedzte potraviny s vysokým obsahom kalórií, aby sa zabránilo ďalšiemu hromadeniu tuku v pečeni. Pitie alkoholu môže spôsobiť ďalšie poškodenie pečene. Snažte sa jesť organické potraviny, aby sa zabránilo konzumácii pesticídov a rastových hormónov.
Autor: Karin