Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Alergia na červené jedlo existuje!

Reklama

Môžete byť alergickí v podstate na všetky potraviny, či už prírodné alebo spracované, ak ich vaše telo vníma ako problém. Niekedy telo reaguje správne, pretože látka v potravinách je toxická, no občas spanikári a pokladá nejakú zlúčeninu za nežiaducu, ktorá je za normálnych okolností neškodná.

Umelá červená
Prirodzene červené potraviny nie sú častou príčinou potravinových alergií u väčšiny ľudí. Umelo farbené červené potraviny ale môžu spôsobiť alergické reakcie, najmä u detí. Ľudia môžu byť alergickí na prakticky čokoľvek, pokiaľ ich telá vnímajú nové, nepoznané látky šokovou terapiou.

Väčšina príznakov alergie je dôsledkom zvýšenia hladín histamínu v tkanivách, čo je v podstate prehnaná reakcia imunitného systému v snahe kontrolovať a bojovať proti novým látkam v tele. Histamín spôsobuje prekrvenie ciev, čo zvyšuje krvný tok a vyústi v opuch.

Spúšťačmi sú často prach alebo peľ z kvitnúcich rastlín, ale aj veľa bielkovín a chemikálií v potravinách môže vyvolať alergickú reakciu. K bežným príznakom patrí upchaný nos, opuch v ústach, na tvári, sťažené dýchanie a prehĺtanie, kožné vyrážky, žalúdočné ťažkosti, bolesť hlavy a závraty. Závažné alergické reakcie môžu viesť k šoku, kóme a smrti.

Červená pozor!
Alergia na potraviny, ktoré sú prirodzene červenej farby je pomerne zriedkavá. Obyčajne sme alergickí na mlieko, vajcia, ryby, arašidy, orechy, pšenicu a sóju. Žiadna z týchto potravín nie je prirodzene červená, aj keď niekoľko červených plodov je známych ako mierne spúšťače alergie.

Patria k nim jahody, jablká, slivky a paradajky. Toto sú najčastejší vinníci, hoci zvyčajne vedú len k ústnemu alergickému syndrómu, čo je svrbivá vyrážka alebo kontaktná dermatitída všade tam, kde došlo ku kontaktu s potravinami, ako sú pery, jazyk a hrdlo. Tieto alergény v jahodách či paradajkách majú bielkovinový charakter a ničia sa teplom.

Možno bežnejší problém sú potraviny umelo zafarbené na červeno, ako cukríky, koláče, pudingy, zmrzliny, spracované ovocie a obilniny. V dôsledku toho je vždy dobré čítať pozorne etikety potravín. Ak ste alergickí na mierne červené ovocie alebo zeleninu, skúste potraviny uvariť. Teplo ničí všetky zlúčeniny na báze bielkovinových alergénov.

Autor: Denisa

Vyberáme pre vás niečo PLUS