Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Biela kapusta: Expertka na všetky známe choroby!

Kel a kapusta: Podobne ako uhorka, aj kel, ružičkový kel a kapusta má veľmi málo kalórií. Na strávenie kelu ich zaručene spotrebujete viac, ako ich prijmete. Zároveň má kapustovitá zelenina dostatok vitamínov, bielkovín a vlákniny, ktorá vás zasýti. Mladý kel a kapusta sa dajú jesť surové,  zimné hlávky stačí oblanšírovať a ochutiť ako šalát kvapkou kvalitného oleja a citrónu.
Reklama

Kapusta patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje ohromné množstvo bioaktívnych látok dôležitých na zachovanie dobrého zdravia a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj populárnejšia brokolica.

V kapuste je približne toľko vitamínu C ako v citrónovej šťave a okrem toho aj veľké množstvo vitamínu E. Chráni aj pred ochoreniami srdca a pred sivým zákalom. Posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám, čistí tráviacu sústavu a upravuje črevnú mikroflóru, upokojuje nervovú sústavu, zmierňuje napätie, nervozitu a stres, upravuje činnosť štítnej žľazy.

Sírnaté zlúčeniny, ktoré pri varení kapusty spôsobujú typický zápach, majú antibiotické vlastnosti. Na pálenie záhy, zápal žalúdka, vysoký tlak a cholesterol pomáha čerstvo vylisovaná šťava, na trávenie šalát zo surovej kapusty ochutený rascou.Kapusta patrí medzi nízkoenergetické potraviny, preto je skvelou zeleninou pri redukčnej diéte aj pri očistných kúrach.

Výskumy ukázali, že týždenne stačí zjesť jednu porciu kapusty, aby sa znížilo riziko rakoviny žalúdka, hrubého čreva, pečene, pľúc a prsníka. Za ideálnu prevenciu sa považujú 2 až 3 porcie, teda 250 až 400 gramov týždenne.

Živiny v 100 g
Energia: 95 kJ, bielkoviny: 1,3 g, tuky: 0,1 g, sacharidy: 5,5 g a vláknina: 2 g
* Vynikajúci zdroj vitamínov B6, C a K, kyseliny listovej, mangánu a draslíka.
* Bohatá na sírnaté zlúčeniny a nenasýtené mastné kyseliny omega-3.

Báječné tipy
- Čerstvá kapusta si chuťovo najlepšie rozumie s mrkvou, pórom, cibuľou a so zemiakmi.
- Z byliniek a korenín sa k nej hodí estragón, tymian, rasca, kôpor, bobkový list, nové korenie, cesnak.
- Vrchné listy využite ako „tanier“ pod hotové jedlo alebo na nich podávajte čerstvý šalát.

Autor: Jana Brožíková/Báječná ŽENA

Vyberáme pre vás niečo PLUS