Biely chlieb je bližšie k dezertom ako ku výživnému celozrnnému produktu
22. 3. 2019, 20:00

Chlieb sa najčastejšie zaraďuje do jednej z dvoch kategórií: biely a celozrnný. Biely chlieb je ľahké určiť, má bledú múku. Celozrnný chlieb je v rôznych odtieňoch hnedej, od veľmi ľahkej až po veľmi tmavú, v závislosti od výrobcu a značky.
Jasná farba
Mnohí ľudia prirodzene tiahnu k bielym chlebom, pretože vyzerá jasnejší a jemnejší - celkovo je atraktívnejší. I keď môže vyzerať lepšie, je biely chlieb vlastne pre vás lepší? Biely chlieb je vyrobený z rovnakých zdrojov zŕn ako tmavý. Rozdiel spočíva v príprave. Ak chcete mať bielu múku, musíte sa zbaviť otrúb a klíčkov. Zmes sa preberie a endosperm (vnútorná časť zrna) sa zhromažďuje ako biela múka.
Viac živín
To vysvetľuje, prečo celozrnný chlieb obsahuje viac živín ako biely chlieb. Bielemu chlebu chýbajú kľúčové prvky, ktoré prispievajú k jeho celkovému zdraviu. Biela múka je používaná v mnohých zmesiach na torty, múčniky a iné sladkosti. Takže v podstate, biely chlieb je bližšie k dezertom ako ku výživnému celozrnnému produktu.
V potravinovej pyramíde pekárenských výrobkov a obilnín tvorí základ. Biely chlieb musí byť konzumovaný striedmo, pretože má veľmi malú výživovú hodnotu. Technicky vzaté, patrí v hornej časti pyramídy s ďalšími sladkosťami.
Celozrnný chlieb
Celozrnný chlieb je celý chlieb. Na rozdiel od bieleho chleba, má množstvo pôvodných zŕn. Nič nebolo odstránené z pôvodnej múky, takže všetky živiny sú stále v hre. Celozrnný chlieb má vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha tráviacemu procesu. Vytvára pocit sýtosti v tele, znižuje hlad v priebehu dňa. Tiež pomáha regulovať stolicu. Celozrnný chlieb má veľmi vysoký obsah vitamínu B6, ktorý je súčasťou syntézy bielkovín. Vyživuje nervový a imunitný systém.
Celozrnný chlieb má vysoký obsah zinku, ktorý pracuje na zlepšení imunitného systému. Zinok je veľmi užitočný na pokožku, kto má problémy s akné. Tiež pomáha s lupinami. Celé zrná znižujú riziko cukrovky 2. typu. Je to veľmi múdra voľba pre ľudí, ktorí už trpia diabetes. Celé zrná môžu pomôcť zabrániť žlčovým kameňom a podporujú gastrointestinálne zdravie.
Autor: maj
Foto: Shutterstock