Bolesti brucha: Môžu za to vetry?
10. 3. 2008, 6:00

Znepríjemňuje váš život vypuklé bruško? Trápia vás bolesti? Máte už po krk otázok, či nie ste náhodou tehotná a pritom už mesiac cvičíte Pilates? Prinášame pár dobrých rád, ako sa zbaviť týchto nepríjemných pocitov.
Nadmerná plynatosť
... alebo meteorizmus (nadúvanie) vzniká nahromadením plynov v čreve. Je sprevádzaný nadutím brucha, často aj s bolesťami a kŕčmi. Tiež sa vám to z čas na čas stáva? Nebojte sa, za úporné bolesti nemôže ani rakovina, ani žiadne utajená choroba, ktorú váš lekár doposiaľ neobjavil.
Príčiny nadúvania
Najčastejšími príčinami nadúvania bývajú poruchy tráviaceho systému, nesprávna kombinácia jedál, potravinová alergia, prípadne stres, nedostatok spánku alebo alkohol. Často je príznakom ochorení. Potravinami, ktoré väčšinou spôsobujú zvýšenú plynatosť sú strukoviny, kysnuté cesto, bublinkové nápoje, surové ovocie (najmä jeho šupka) a zelenina alebo nadmerné množstvo vláknin.
Ovocie sa odporúča konzumovať najmä dopoludnia., najvhodnejšie samotné, nekombinujte ho s inými potravina. Ak ho uvaríte, bude ľahšie stráviteľné.
Ako to je s vlákninou
Pre pravidelné vylučovanie je dôležité konzumovať dostatočné množstvo vlákniny. Niektorí ľudia však majú s potravinami bohatými na vlákninu problémy, preto tieto potraviny zaraďujte do svojho jedálneho lístka len opatrne.
Príčinou plynatosti, kŕčov čriev a hnačky môže byť aj alergia na niektorú potravinu alebo jej zložku. Takéto potraviny je nutné z jedálneho lístka eliminovať.
Čo jesť?
Ak chcete obmedziť plynatosť v prvom rade vynechajte zo stravy potraviny, ktoré zvyknú nafukovať aj inak zdravých ľudí s dobrým trávením, predovšetkým strukoviny a ovocie so šupkou (jablká, slivky, hrušky), prípadne ich jedzte bez šupky. Uprednostnite jedlá, ktoré nenafukujú a sú ľahko stráviteľné.
Na začiatok vynechajte mlieko, jedzte probiotické jogurty s obsahom živých kultúr mliečnych baktérií, ktoré podporujú činnosť črevnej flóry, celozrnnú hnedú ryžu, ktorá dodáva organizmu cenné škroby, vitamín B1, podporuje činnosť čriev a zabraňuje vzniku zápchy.
Ako jesť?
Dôležitá je aj správna kombinácia jedál. Pri každom jedle ako prvé by sa mali konzumovať potraviny, ktoré prechádzajú rýchlo tráviacim traktom: najprv tekutiny, potom ovocie a nakoniec tuhé potraviny. Minimálne 15 minút pred jedlom a 30 minút po jedle by sa nemali piť tekutiny, aby sa nenarušila činnosť tráviacich štiav. Jedine nesýtená voda popíjaná po dúškoch počas jedla môže pomôcť zmeniť jedlo na ľahšie stráviteľnú kašovitú hmotu. Trávenie môže podporiť vypitie šálky čaju (pri plynatosti pomáha čaj s feniklom, mätou, rumančekom) alebo kávy.
Ďalšie metódy
Skúste oddelenú stravu, doprajte si pohyb a obmedzte stres. V lekárni zoženiete prípravky proti nadmernej plynatosti, ktoré môžete užívať aj 4-5x denne, nemajú prakticky žiadne vedľajšie účinky. Môžu sa kombinovať s preparátmi, napomáhajúcimi tráveniu. Väčšinou sa užívajú počas jedla 1-2 tabletky 3x denne.
Zdravé stravovanie znamená predovšetkým striedmosť a schopnosť určiť, čo organizmus práve potrebuje. Pre každého je vhodný iný typ stravy. Ak trpíte nadmernou plynatosťou neváhajte a zmeňte zloženie vášho jedálnička a zabodujte u mužov s pekným plochým bruškom.
Autor: Lola