Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Budete v šoku: Čo obsahuje šupka cukety?

Reklama

Cuketa je druh tekvice, ktorá môže meniť farebnú škálu. Obyčajne sa podobá svojou veľkosťou a farebnosťou na šalátovú uhorku. Cukina, tiež označovaná aj ako cuketa, má len veľmi nízky kalorický obsah. Má však vysoký obsah draslíku a provitamínu A, preto by nemala chýbať v žiadnej diéte. Aj cukinu možno pripravovať na mnoho spôsobov, od polievok, cez omáčky až po grilovanie, či zapekanie. Rovnako ju možno aj nakladať. Vďaka svojej jemnej chuti stačí aj hrsť byliniek či trocha korenia a olivového oleja na dochutenie.

Z cukiet sa robia výborné koláče aj zemiakové placky. Ak vám záleží na vizáži, ide o dokonalé jedlo pre vašu krásnu postavu. Cuketa obsahuje až 91 % vody, vlákninu a ďalšie zložky, z minerálov hlavne draslík. Jedlo z cukety priaznivo ovplyvňuje činnosť obličiek a tráviaceho ústrojenstva. Cuketu by mali konzumovať najmä diabetici, ako aj obézni ľudia. Je výborná, ak chcete odvodniť organizmus, máte problémy so žlčníkom. Cuketa nám čistí aj črevá.

Nezbavujte sa šupky!
Aj vy ste milovníkom cukety a je vám ľúto, keď jej orezávate pred úpravou šupku, ktorá je mimochodom veľmi výživná a skutočne konzumovateľná? Jedna stredne veľká cuketa má asi 20 kalórií, poskytuje okolo 40 percent dennej potreby vitamínu C a len niečo málo cez 1 gram vlákniny. Čo sa týka ďalších látok, dáva telu 10 percent z denného množstva vitamínu B6, draslíka, ako aj vitamín K a riboflavín.

Samá voda
Už sme spomínali, že sa cuketa skladá zhruba z 91 percent hmotnosti iba z vody. Väčšina tejto vody sa nachádza v zeleninovom tele. V šupke je preto koncentrovaných najviac živín! Opakujeme, v šupke je najväčšia zásobáreń živín. V tej časti, ktorú zvykneme väčšinou odkrajovať.

Nielen, že má olúpaná cuketa nižší obsah vitamínu C a draslíka, ale je tiež takmer bez vlákniny a vitamínu K. Šupka sama o sebe je bohatým zdrojom antioxidačných karotenoidov, vrátane luteínu a betakaroténu.

Surová cuketa je ostrá a osviežujúca. Hodí sa do šalátu, alebo sa pridáva do sendviča. Táto zeleninka sa rýchlo varí, je vhodná do polievok, dusených pokrmov a omáčok, chutí s paradajkami a mozzarellou. Je skutočne ideálna na grilovanie a pečenie. Servírovacie cukety s olivovým olejom alebo iným zdravým tukom pomáha telu lepšie vstrebávať antioxidanty.

Autor: Emily

Mohlo by vás tiež zaujímať...

Chceli by ste čo najrýchlejšie schudnúť? Možno aj v priebehu jedného mesiaca? Aby všetko išlo zdravou cestou, mali by ste vedieť niekoľko základných vecí. V takejto krátkej dobe sa najskôr zbavujeme vody, až potom tukov. Preto si nedávajte nereálne ciele a radšej si prečítajte, koľko sa odporúča zhodiť za 30 dní.

Vyberáme pre vás niečo PLUS