Čajový punč, grog či mexická káva rozprúdia nielen náladu
7. 12. 2016, 5:30 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:38)

Po lyžovačke, horskej túre či obyčajnej zimnej prechádzke dobre padne ostrejší horúci nápoj. Predveďte sa ako šikovná barmanka. Potrebujete kvalitný alkohol a voňavé korenia - tyčinku škorice, hviezdičky badiánu, vanilkový struk, klinčeky a kardamóm. Na osladenie je najlepší pravý trstinový cukor, pretože má jemnú karamelovú dochuť, alebo med. Keď ich nemáte po ruke, môže byť aj hnedý repný cukor, ktorý je aromatickejší ako biely.
Minilexikón
Grog - rum zaliaty horúcou vodou a ochutený medom a citrónovou šťavou. Old grog pripravíte rovnako, navyše pridáte hrozienka a škoricu.
Švédsky grog - červené víno, brandy, hrozienka, mandle, klinčeky, škorica, vanilka a cukor.
Burgundský grog - podobný švédskemu, len namiesto mandlí a hrozienok sa pridáva citrónová kôra.
Námornícky grog - červené víno, rum, citrón a cukor.
Punč znamená päť, pretože tento nápoj pochádza z Indie, kde sa pripravoval z piatich surovín. Potrebujete viac druhov alkoholu aj ovocia a korenia. Jablčný punč namiešate z bieleho vína, jablčnej šťavy, rumu, medu, citrónovej šťavy, klinčekov, badiánu a škorice.
Nealko punč - víno nahraďte čiernym alebo ovocným čajom. Punč sa nesmie presladiť.
Bollam - španielsky nápoj z červeného vína uvareného s muškátovým orieškom a citrónom.
POZOR!
Sladké a aromatické horúce drinky s alkoholom môžu u citlivejších ľudí vyvolať bolesť hlavy.
Slávnostný punč
Suroviny: 750 ml čierneho čaju, 200 g jemného cukru, 3 pomaranče, citrón, 2 klinčeky, tyčinka škorice, 500 ml červeného vína a 200 ml pravého rumu
Postup: Čaj nalejte ho hrnca, pridajte postrúhanú kôru z 2 pomarančov a z polovice citróna, korenia a cukor. Varte 5 minút, preceďte, prilejte víno a opäť zohrievajte až k bodu varu. Hneď odstavte, pridajte šťavu z citrusov, rum a zamiešajte. Podávajte vo vysokých vyhriatych pohároch.
Obmena: Rum nahraďte griotkou alebo čerešňovicou, čierny čaj vymeňte za višňový a pridajte hrsť sušených brusníc a vanilku
Extra kávy
Čierna ako noc, horúca ako peklo a sladká ako láska. Taká by mala byť káva podľa arabského príslovia. Inšpirujte sa nápadmi z rôznych kútov sveta. Základ je rovnaký – silné espresso, cukor, šľahačka a štamprlík alkoholu. Viete, aký do ktorej potrebujete?
alžírska káva – vaječný likér
gruzínska káva – gruzínske brandy
havajská káva – kokosový likér
holandská káva – gin
írska káva – whisky
karibská káva – biely rum
káva griotte – griotka
parížska káva – kakaový likér
ruská káva – vodka
švajčiarska káva – čerešňovica
Mexická káva pre dvoch
Aromatická a pekelne pikantná. Jemnejšia bude vtedy, keď papričku necháte vcelku.
Suroviny: 450 ml vody, 6 lyžičiek instantnej kávy alebo hustého espressa, 2 štvorčeky extra horkej čokolády, kávový likér, 3 tyčinky škorice, 4 lyžice trstinového cukru, sušená čili paprička
Postup: Do hrnčeka dajte pokrájanú papričku, tyčinku škorice a cukor. Zmes zohrievajte a miešajte, kým cukor neskaramelizuje. Prilejte 50 ml horúcej vody a povarte asi 5 minút. Cukrový sirup zalejte zvyšnou vodou, pridajte kávu a uveďte do varu. Hneď odstavte a nechajte 5 minút postáť. Do šálok vložte po jednom štvorčeku čokolády a cez jemné sitko nalejte kávu. Pridajte likér a ozdobte tyčinkou škorice na zamiešanie.
Autor: Jana Brožíková