Čerstvá zelenina v lete? Omyl
5. 6. 2012, 7:45 (aktualizované: 15. 7. 2024, 9:58)

Čerstvé ovocie a zelenina slúžia ako nutričná bomba. Je plné vitamínov, minerálov, vlákniny a fytochemikálií. Kým čerstvé ovocie a zelenina môže byť drahšia, konzervovaná potravina sa finančne viac oplatí a dokonca sa zdá, že je aj zdravšia.
Vyberte si
Čerstvé ovocie a zelenina vyžadujú viac času na odstraňovanie šupky, na krájanie na plátky, kocky a sekanie. K príprave patrí aj dokonalé umytie. Ak čerstvé potraviny nemáte k dispozícii, je praktické kúpiť si konzervu alebo mrazenú alternatívu.
Obe možnosti sú pohodlné a ľahko dostupné. Sú však aj rovnako výživné? Konzervácia je proces, ktorý predlžuje trvanlivosť potravín, ktoré podliehajú skaze. Jedna z prvých konzervární len v USA bola založená v New Yorku v roku 1812 pre zachovanie ustríc, mäsa, ovocia a zeleniny. Dnes si však nakladanú zeleninu môžeme užiť oveľa dlhšie, ako tomu bolo kedysi len počas vegetačného obdobia.
Kde je vláknina?
Už pred dvadsiatimi rokmi výskumníci z oddelenia poľnohospodárskej výroby zistili, že konzervačný proces nemá vplyv na obsah vlákniny. Umožňuje zelenine zachovať si aj v konzerve rovnaký obsah látok, ako v čerstvom stave.
Štúdie tiež zistili, že kľúčové vitamíny ako vitamín A, karotény a vitamín C zachovávajú svoju úroveň aj pri konzervovaní. Nevýhoda čerstvej zeleniny je v tom, že kým je dodaná na trh od miestneho farmára (alebo zo zahraničia), môže to trvať aj celé týždne, ktoré strávi na cestách, než sa dostane na stôl.
Veľa chémie v čerstvých potravinách
Tým pádom býva väčšinou chemicky ošetrená, aby sa jej pomohlo spomaliť proces kazenia, zlepšila sa farba kvôli rýchlemu predaju. Keď je čerstvé ovocie a zelenina spracovaná priamo do konzervy, rýchlo sa zahreje a zničia sa v nej aj mikroorganizmy, ktoré spôsobujú kazenie potravín, alebo jedlom prenosné choroby.
Pretože jedlo je rovnomerne ohrievané v plechovke, chuť, textúra aj nutričná hodnota je zachovaná po pridaní roztoku chloridu sodného (soli). Chlorid vápenatý môže byť pridaný do potravín ako konzervant paradajok alebo inej zeleniny, kde udržuje jej tvar.
Čo sa týka zmrazovania potravín, živiny sú v nich rýchlo zamknuté dovnútra, môžu sa začať strácať, akonáhle ich rozmrazíte. Mrazená zelenina po spracovaní stratí asi dvadsať percent zo svojej výživy. Bohužiaľ, väčšina z nás potrebuje oveľa viac živín, než sa im zo stravy dostáva.
Autor: Simona