Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Červená cibuľa: Spevňuje vlasy aj kosti, chráni pred...

Reklama

Najjemnejšia, najsladšia a najdekoratívnejšia zo všetkých farebných typov cibule. Mierne štipľavú chuť spôsobujú sulfidy – sírnaté zlúčeniny, ktoré majú dezinfekčné, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Prudkým varením sa tieto účinky strácajú, preto sa odporúča jesť surovú, sparenú alebo krátko orestovanú cibuľu.

Cibuľa zlepšuje imunitu, podporuje trávenie, posilňuje žalúdok a črevá, upravuje črevnú mikroflóru. Mnohé výskumy ukazujú, že obsahuje silné antioxidanty zo skupiny flavonoidov, ako je kvercetín, kaempferol a myricetín, preto môže byť dobrou prevenciou onkologických ochorení.

Rozpúšťa zrazeniny v krvi a čistí cievy, čo pomáha predchádzať rozvoju artériosklerózy, kŕčových žíl a hemoroidov. Znižuje krvný tlak a cholesterol, čím chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Kombinácia zinku, mangánu, kremíka a síry spevňuje vlasy a nechty. Pravidelná konzumácia cibule znižuje riziko osteoporózy, najmä u žien po štyridsiatke.

Živiny v 100 g
Energia: 163 kJ, bielkoviny: 0,1 g, tuky: 0,01 g, sacharidy: 0,8 g a vláknina: 0,1 g

Plus pre vaše zdravie
* Bohatá na fytochemikálie s antioxidačnými vlastnosťami, ako sú flavonoidy a fenoly.
* Výborný zdroj betakaroténu, vitamínov B6, C a E, draslíka, vápnika a mangánu.

Báječný tip
Červená cibuľa sa krásne vyníma v zeleninových šalátoch, nátierkach aj na grilovanom mäse. Pri tepelnej úprave nepríde o antioxidanty, ale čiastočne vybledne.

Autor: Jana Brožíková/Báječná ŽENA

Vyberáme pre vás niečo PLUS