Červená vs biela cibuľa: Ktorá má priaznivejšie účinky na zdravie?
23. 9. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 19:20)

Zdroj: Shutterstock
Na cibuľku nezabudnite ani jeden deń.
1. kolo: Vláknina
Oba farebné varianty cibule majú veľa spoločných vlastností – nízky glykemický index – 10, rovnaké množstvo vitamínu C – 7,4 mg/100 g, aj vápnika – 23 mg/100 g. V niečom sa však líšia. Zatiaľ čo červená cibuľa má v 100 g 1,7 g vlákniny, biela cibuľa jej má o 0,5 g viac – 2,2 g. Bod pre bielu cibuľu.
Stav – 0 : 1
2. kolo: Cukor
Množstvo cukru v oboch variantoch cibule predurčuje jej chuť. Pikantná červená cibuľa, ktorá farebne aj chuťovo vynikne v zeleninových šalátoch, má menej cukru ako jemná a sladká biela cibuľa. Bod pre červenú cibuľu.
Stav - 1 : 1
3. kolo: Antioxidanty
Množstvom antioxidantov suverénne vedie červená cibuľa, pretože má najviac rastlinných pigmentov, žltá je niekde uprostred a najmenej antioxidantov má biela cibuľa. Čerstvá červená cibuľa obsahuje v závislosti od odrody od 415 do 1 917 mg flavonolov v 1 kilograme, žltá od 270 do 1 187 mg, presné merania v bielej cibuli nie sú známe.
Stav – 2 : 1
Zdroj: archív
Víťaz: Červená cibuľa
Víťaz: Červená cibuľa
Jediná z troch farebných variantov cibule obsahuje 25 rôznych antokyanínov, ktoré jej dodávajú typickú purpurovú farbu. Zároveň poskytuje silnejšiu ochranu proti rakovine vďaka vyššiemu obsahu kvercetínu a alicínu. Štúdie potvrdili, že pravidelná konzumácia cibule výrazne znižuje riziko rakoviny žalúdka, úst, pažeráka, hrubého čreva a vaječníkov. Polovica červenej cibule denne znamená až o 50 percent nižšie riziko rakoviny žalúdka.