Červená repa: Rozžiari unavenú pleť, spomalí starnutie
11. 11. 2016, 6:00

Zdroj: Matt Armendariz
Červená repa je skvelá zelenina na zimné obdobie, keď je pokožka väčšmi vystavená nepriaznivému počasiu. Sladká cvikla patrí medzi najbohatšie prírodné zdroje kremíka, ktorý dodáva pokožke svieži, mladistvý vzhľad, posilňuje vlasy a nechty, zlepšuje pružnosť ciev a väzív a potrebujú ho aj kosti.
Zároveň podporuje celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Pravidelná konzumácia cvikly funguje ako omladzovacia kúra, pretože okrem kremíka je v nej bohato zastúpená kyselina listová (vitamín B9). Zlepšuje okysličovanie buniek, preto je dôležitá pre zdravé srdce, pružné cievy a regeneráciu všetkých telesných tkanív. Najviac kyseliny listovej obsahuje surová cvikla, varením sa časť zničí.
Šťava z cvikly je komplexný antioxidant. Znižuje hladinu cholesterolu, čistí krv a podporuje tvorbu červených krviniek, pomáha aj pri menštruácii, v menopauze a v tehotenstve. Výskumy potvrdili silné protirakovinové účinky cviklovej šťavy, preto sa odporúča ako prevencia aj ako doplnok liečby. Vysoké dávky čistej šťavy však môžu uškodiť, preto je nevyhnutná konzultácia s lekárom.
Živiny v 100 g
Energia: 184 kJ, bielkoviny: 17 g, tuky: 0,2 g, sacharidy: 10 g a vláknina: 2 g
Zdroj: Matt Armendariz
ROASTED BEETS Ina Garten Barefoot Contessa/Market Day Food Network Beets, Olive Oil, Fresh Thyme Leaves, Kosher Salt, Pepper, Raspberry Vinegar, Orange
Plus pre vaše zdravie
* Vynikajúci zdroj kremíka, kyseliny listovej, mangánu a vlákniny.
* Bohatá na vitamíny B, C, E a K, na antioxidanty betakarotén, luteín a zeaxantín.
* Nachádza sa v nej špecifický antioxidant betalaín, ktorý má silné protizápalové a protirakovinové účinky.
Báječný tip
Kúsky cvikly pridajte do zeleninových polievok, pečené plátky sa hodia ako príloha k pokrmom z mäsa i zo zeleniny.
Autor: Jana Brožíková/Báječná ŽENA