Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Červené ríbezle vs červený egreš: Ktoré bobuľky majú lepší nutričný profil?

Reklama

1. kolo: Energia


Keď sa z nejakých dôvodov, či už sú zdravotné, alebo dietetické, vyhýbate ovociu s vyšším obsahom cukru aj energie, dajte prednosť egrešom. Hoci sú v plnej zrelosti sladké ako med, v 100 g majú len 184 kJ, zatiaľ čo červené ríbezle až 234 kJ. Bod pre egreš.
Stav: 0 : 1

2. kolo: Vitamín C

Obsahom tohto vitamínu sa červené ríbezle vôbec nemôžu porovnávať so svojimi čiernymi príbuznými, ktoré majú v 100 g až 181 mg vitamínu C. Napriek tomu červené ríbezle v tomto smere predbehli egreše. V 100 g červených ríbezlí sa nachádza 41 mg vitamínu C, v rovnakom množstve egrešov len 27,7 mg. Bod pre červené ríbezle.
Stav: 1 : 1

3. kolo: Železo
Pokiaľ ide pestrosť a obsah minerálnych látok a stopových prvkov, napríklad železa, ríbezle naozaj nemajú konkurenciu. Aj v tomto ohľade sú premiantkami čierne ríbezle, no červené za nimi zaostávajú len nepatrne. V 100 g červených ríbezlí je 1 mg železa, rovnaké množstvo egrešov má iba 0,31 mg. Opäť bod pre červené ríbezle.
Stav: 2 : 1

Víťaz: Červené ríbezle
Tieto chutné bobuľky obsahujú pozoruhodné množstvo karoténov - antioxidantov, ktoré chránia zrak, sliznice a stimulujú imunitu. Medzi najcennejšie látky patrí rutín (vitamín P), ktorý potrebujeme pre zdravé a pružné cievy. Ríbezle by sa mali stať vaším obľúbeným ovocím, keď máte vysoký tlak, trápia vás kŕčové žily alebo hemoroidy, prípadne máte sklon k praskaniu cievok a tvorbe modrín. Z minerálov a stopových prvkov obsahujú najmä vápnik, horčík, draslík, fosfor a mangán.

Autor: jb
Foto: Shutterstock.com

Vyberáme pre vás niečo PLUS