Cesnak neodstraší len upírov
27. 11. 2005, 10:00

.
Presne tak, cesnak, ktorý iste väčšina z vás pozná ako zaručenú obranu proti upírom, má aj iné magické účinky – chráni nás pred mnohými chorobami. Nevábne voňavá rastlinka je doslova všeliekom!
Ako účinný medikament je cesnak požívaný zhruba 5000 rokov. Starí Gréci ho prezývali „páchnuca ruža“, iste si viete domyslieť prečo. Naši predkovia v stredoveku ho považovali za najúčinnejšiu zbraň proti upírom a iným zlým silám. V tých časoch, kedy povery mali prednosť pred zdravým rozumom, boli chudokrvní ľudia s bledou až modrastou pokožkou a slabou telesnou konštrukciou často považovaní za upírov . A keďže aj na túto chorobu cesnak účinkuje, dá sa predpokladať, že niekde tu má korene povera, že cesnak zaháňa upírov.
Cesnak pre zdravie
O cesnaku je známe, že obsahuje množstvo vitamínov, medzi iným A, B1, B2 a C. Tiež v ňom nájdeme rôzne rastlinné antibiotika, látky pôsobiace proti zrážanlivosti krvi a tiež zložky, ktoré regulujú hladinu cholesterolu v krvi. Cesnak je spojencom každého, kto trpí srdcovými chorobami, chráni kardiovaskulárny systém a rozširuje cievy. S pomocou cesnaku predídete arterioskleróze a trombóze .
Podľa odborníkov má cesnak schopnosť ochrániť nás proti rakovine žalúdka, hrubého čreva a prostaty. U ľudí, ktorí skonzumujú viac ako 20 gramov cesnaku denne, je riziko rakoviny trikrát nižšie! Zoznam chorôb, ktoré dokáže tento malý zázrak zahnať, je veľmi dlhý. Okrem už spomínaných cesnak lieči akné, artritídu, zápal priedušiek, problémy s obličkami, reumatizmus, účinkuje proti kašľu, bolesti zubov a s jeho pomocou sa dokonca zbavíte aj hlíst. Okrem toho cesnak dodáva chuť každému jedlu!
Ako cesnak užívať?
Najlepšie je cesnak užívať surový , pretože látky, ktoré pozitívne vplývajú na naše zdravie sa uvoľňujú vo väčšom množstve, keď rozhryzieme surový strúčik. Ale práve vďaka svojej výraznej chuti a šmrncu, aký dokáže dodať jedlu, patrí medzi najpoužívanejšie prísady v kuchyni. Nešetrite ním pri varení, čo tam po aróme!
Cesnak sa však predáva aj v podobe tabletiek či sirupov . Sirup – starý ľudový liek – si môžete urobiť aj doma. Šesťdesiat gramov prelisovaného cesnaku zalejte 0,5 litrom vriacej vody a nechajte 10 hodín odstáť v uzavretej nádobe. Potom pridajte med, aby zmes získala hustotu sirupu. Ak vás trápi kašeľ, užívajte jednu lyžičku domáceho sirupu denne.
Ale čo tvoj dych?
Problémom zostáva nepríjemný dych. Cesnak obsahuje sírové enzýmy a selén, a tie majú na svedomí jeho nezameniteľnú arómu. Existuje však niekoľko spôsobov, ako sa po zjedení cesnaku zbavíte nepríjemnej vône. Po jedle napríklad vypite pohár mlieka alebo zjedzte biely jogurt. Cesnakový pach zaháňa aj petržlenová vňať, odporúča sa žuvať ju po jedle a váš dych sa neutralizuje.
Autor: katka