Choroba kráľov, ktorú by ste nechceli mať. Viete, ako sa prejavuje a lieči Dna?
17. 7. 2024, 10:00

Zdroj: Shutterstock.com
Dna je nepríjemná chronická porucha látkovej výmeny, kedy sa v tele vo vyššom množstve ukladá kyselina močová v podobe drobných kryštálov. Postihuje nielen kĺby, ale aj rôzne vnútorné orgány, väčšinou obličky. Tie môžu zlyhať alebo sa v nich vytvoria kamene.
Pýtate sa, prečo je Dna chorobou kráľov? Vysvetlenie je prosté a písal o nej aj sám grécky lekár Hippokrates, ktorý žil pred zhruba 2 400 rokmi. Tvrdil, že pri dnových záchvatoch, zápal odznie do 40 dní. Choroba vtedy postihovala len majetných ľudí, ktorí nehladovali a mohli si dovoliť veľkolepé hostiny a množstvo alkoholu, preto bola Dna nazvaná chorobou kráľov.

Čo Dna vlastne je?
Ako píše časopis Zdravie, spôsobuje je zvýšená hladina kyseliny močovej, ale nie každé zvýšenie tejto kyseliny chorobu vyvolá. V prvom rade je dôležité rozlišovať medzi hyperurikémiou a dnou. Pri hyperurikémii ide len o nález zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi bez sprievodných prejavov. Veľmi často je súčasťou takzvaného metabolického syndrómu. Ak sa pridružia klinické prejavy, hovoríme o dne.
Ako sa choroba prejavuje
Dna sa vyskytuje záchvatovo a medzi jednotlivými záchvatmi sú obdobia pokoja. Ak je narušený metabolizmus takzvaných purínov, zvyšuje sa hladina kyseliny močovej v krvi ako ich koncového produktu. Normálna hladina kyseliny močovej u mužov je 180 – 420 µmol/l. U žien 180 – 360 µmol/l. Ak stúpne nad tieto hodnoty, hovoríme o hyperurikémii. Kyselina močová vo vyššom množstve kryštalizuje a tieto mikrokryštáliky sa usádzajú v okolí kĺbov. Postupne sa kryštály zväčšujú a vytvárajú typické tofy – ktoré si môžete predstaviť ako také „hrčky“. Takéto tofy sú vlastne cudzí objekt a v ich okolí vzniká zápalová reakcia. Zápal je sprevádzaný bolesťou, zvýšenou teplotou v mieste postihnutia, opuchom a začervenaním.
Pacienti záchvat často opisujú ako najhoršiu bolesť, akú kedy zažili. Takéto dnové záchvaty väčšinou postihujú prevažne menšie kĺby, aj keď výnimka potvrdzuje pravidlo. Najčastejšie sa záchvatovitá bolesť objavuje na palci dolnej končatiny. Kĺb je bolestivý aj na najjemnejší dotyk a počas záchvatu je obmedzená aj hybnosť. Typický kĺb postihnutý dnovým záchvatom je červený, opuchnutý a koža nad ním je napnutá, lesklá a odráža svetlo – jav známy ako zrkadlový fenomén.
Liečba
Dôležité je hlavne vylúčiť sekundárnu príčinu dny, vtedy je nutné riešiť základné ochorenie alebo vyvolávajúci mechanizmus. V prípade primárnej dny je najdôležitejšia úprava životného štýlu, zmena stravovacích návykov – čo najviac obmedziť príjem purínov v strave a konzumáciu alkoholu.
Kľúčom diéty pri hyperurikémii a dne je teda vyhýbať sa potravinám bohatým na puríny. Sú to hlavne živočíšne bielkoviny a tuky – červené a mastné druhy mäsa, údeniny, silné mäsové vývary a tučné jedlá. Okrem toho sa puríny nachádzajú v strukovinách, kakau, čokoláde, ale napríklad aj v plesňových syroch. Nevhodné sú potraviny s vysokým obsahom fruktózy. Úplným tabu by pre vás mal byť alkohol, či už ide o destiláty, pivo, alebo víno. Povolené sú chudé druhy mäsa v obmedzenom množstve, nízkotučné mliečne výrobky, čerstvé ovocie, zemiaky či ryža. Mimoriadne dôležitý je pitný režim.
Ďalšími príčinami, prečo dna vzniká, môže byť znížené vylučovanie kyseliny močovej obličkami, napríklad pri cukrovke, alebo ochoreniach obličiek alebo zvýšená tvorba kyseliny močovej priamo v organizme. Zvýšená tvorba môže nastať napríklad pri chorobách, pri ktorých sa rozpadávajú bunky, ako je napríklad leukémia či liečba chemoterapeutikami. Dna však často prichádza v jednom „balíku“ spolu s cukrovkou, hlavne u starších mužských pacientov, ktorí majú aj nadváhu.
Ďalej sa dozviete, čo sa bude diať s vaším telom, ak trpíte Dnou...

Následky choroby
Mať hyperurikémiu však neznamená zákonite mať aj dnové záchvaty. Pri samotnej dne nejde o veľmi vysoký výskyt, podľa epidemiologických dát sa celosvetovo udáva prevalencia dny 3 %, pričom častejší výskyt je u mužov v strednom veku. Jednoznačne najvýraznejší súvis je so životným štýlom, stravovacími návykmi a s konzumáciou alkoholu. Hyperurikémiou, teda zvýšením kyseliny močovej, trpí v rozvinutých krajinách približne 20 % mužov, ženy zvyknú ochorieť až po prechode. Ak je hyperurikémia dobre manažovaná a pacienti dodržiavajú režimové opatrenia, dna sa nemusí vôbec rozvinúť. Ak však pacienti svoje zdravie zanedbávajú, hyperurikémia môže progredovať až do dny! Prvé štádium je známe aj ako asymptomatická hyperurikémia, čo znamená, že hladina kyseliny močovej sa postupne zvyšuje, zatiaľ však nevyvoláva ťažkosti.
V ďalšej fáze – fáze akútnej dnovej artritídy – pacienti trpia silnými bolestivými záchvatmi, ktoré môžu byť vyvolané diétnou chybou, ale aj oslabením organizmu, napríklad pri chorobe. Obdobie medzi záchvatmi odborníci označujú ako interkritické – môže trvať rôzne dlho, zvyčajne je čas medzi jednotlivými záchvatmi 6 mesiacov až 2 roky. Posledné a najzávažnejšie je štádium chronickej tofóznej dny. Veľké tofy sa už nachádzajú nielen okolo palcového kĺbu, ale aj Achillovej šľachy, na lakťových kĺboch, ale potrápia aj v okolí kĺbov prstov rúk! Toto štádium vzniká u neliečených pacientov asi desať rokov po prvom záchvate.
Ďalej sa dozviete, ktoré potraviny by ste nemali jesť a ktoré sú pre vás vhodné...

Zakázané potraviny:
Zakázané sú potraviny bohaté na puríny a teda tie, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej v krvi. Treba sa vyhýbať aj vyprážaniu, nadmernému soleniu, koreneniu či používaniu bujónu a dochucovadiel.
Mäso – červené mäso, mastné mäso, údeniny (šunky, slanina, klobásy), mäsový vývar, vnútornosti – pečeň, obličky atď., morské plody, sardinky, ryby v oleji
Kakao
Mliečne výrobky – plesňové syry, plnotučné mliečne výrobky
Zelenina – kapusta, paradajky, uhorky, špenát
Strukoviny
Ovocie – ovocné šťavy
Prílohy – biele pečivo, zemiaky pečené, alebo pražené vo veľkom množstve oleja, lokše, zemiakové placky, hranolčeky...
Sladkosti – čokoláda
Droždie a kvasnice
Nápoje – alkohol, sladené nápoje
Povolené potraviny:
Povolené máte všetky potraviny, ktoré neobsahujú vysoké množstvá purínov a prospejú aj pri redukcii hmotnosti!
Mliečne výrobky – nízkotučné mlieko, biely jogurt, syry bez plesne, kefír, vajíčko na tvrdo
Zelenina – mrkva, zeler, cuketa, reďkovka
Čerstvé ovocie – jablko, hruška, višne, čučoriedky, jahody, pomaranče, hrozno
Mäso – varené slepačie mäso či králik, ryby (nie údené ani vyprážané!)
Prílohy – celozrnné pečivo, ryža, zemiaky, bulgur, quinoa
Orechy (nesolené a nepražené)
Nápoje – voda, slabý čaj