Chren vs čili: Ktorá pikantná pochutina je zdravšia?
21. 1. 2019, 11:00

1. kolo: Vitamín C
Tento vitamín rozpustný vo vode má silné antioxidačné vlastnosti. Chráni všetky telesné bunky pred škodlivými voľnými radikálmi, posilňuje imunitu a je potrebný na tvorbu kolagénu, to znamená aj pre zdravie pokožky, chrupaviek a ciev. V 100 g čerstvého chrenu je 25 mg vitamínu C, v rovnakom množstve čerstvých čili papričiek 144 mg. Bod pre čili.
Stav - 0 : 1
2. kolo: Pyridoxín
Vitamín B6 zmierňuje nepríjemné príznaky PMS a klimaktéria, stará sa o pokožku, pomáha pri depresiách. Nedostatok býva príčinou únavy, ekzémov, vypadávania vlasov či zhoršovania pamäti. Ženy ho potrebujú 1,3 mg denne, v tehotenstve 1,9 mg, po 50. roku života 1,5 mg. V 100 g čerstvého chrenu sa nachádza 0,07 mg, v rovnakom množstve čili papričiek 0,51 mg. Opäť bod pre čili.
Stav - 0 : 2
3. kolo: Železo
Význam tohto stopového prvku pre ženský organizmus je nesporný, napriek tomu mnohé ženy trpia anémiou z nedostatku železa. Príčinou býva hlavne nevyvážená strava, preto treba jesť viac potravín bohatých na železo. Denná potreba u žien je 15 až 18 mg. V 100 g čerstvého chrenu je 0,42 mg železa, v rovnakom množstve čili papričiek 1,03 mg. Bod pre čili.
Stav - 0 : 3
Víťaz: Čili papričky
Znižujú hladinu cholesterolu a tukov v krvi, preto sú dobrou prevenciou infarktu. Pomáhajú aj pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov, migrény, artritídy, reumy a rôznych zápalov. Pálivý pocit pri jedení vyvoláva alkaloid kapsaicín. Táto látka uvoľňuje dýchacie cesty a tlak v prinosových dutinách, preto čili papričky pomáhajú na bolesť hlavy a pri prechladnutí. Obsahujú aj veľa vitamínu E, ktorý je mimoriadne účinný na menštruačnú migrénu.
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock.com