Chren vs Wasabi: Ktorý pikantný koreň obsahuje viac živín?
13. 4. 2020, 19:26 (aktualizované: 15. 7. 2024, 12:11)

Zdroj: Shutterstock
Ktorý z nich si vybrať? Biely chren alebo zelené wasabi? Pozreli sme sa im hlboko pod koreň.
1. kolo: Vitamín C
Kyselina askorbová posilňuje imunitu, podporuje tvorbu bielych krviniek a protilátok, ktoré majú za úlohu rozpoznať a zneškodniť nebezpečné mikroorganizmy. Vitamín C má silné antioxidačné účinky a je dobrou prevenciou nielen sezónneho prechladnutia a chrípky, ale aj srdcovo-cievnych a nádorových ochorení. V 100 g chrenu sa nachádza 25 mg vitamínu C, v rovnakom množstve wasabi 42 mg. Bod patrí wasabi.
Stav - 0 : 1
2. kolo: Vápnik
Táto minerálna látka je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva a zubov. Jeho nedostatok sa však prejavuje nielen rednutím kostí a vznikom zubných kazov, ale aj nepokojom, únavou, bolesťami chrbta či nespavosťou. Ženy majú zvýšenú potrebu vápnika pred menštruáciou a počas nej aj v období menopauzy. V 100 g chrenu sa nachádza 56 mg vápnika, v 100 g wasabi 128 mg. Boduje wasabi.
Stav - 0 : 2
3. kolo: Zinok
Zinok je súčasťou vyše 100 enzýmov potrebných pri spracovaní potravy. Posilňuje obranyschopnosť, niektoré bunky imunitného systému nedokážu bez neho správne fungovať. Zinok je výborný ako prevencia nachladnutia a rôznych infekcií. Potrebujete ho pre zdravú pokožku, vlasy a nechty. Nedostatok oslabuje imunitu, spôsobuje vypadávanie vlasov a lámanie nechtov. V 100 g chrenu sa nachádza 0,83 mg zinku, v 100 g wasabi 1,62 mg. Opäť bod pre wasabi.
Stav - 0 : 3
Víťaz: Wasabi
Japonský zelený chren je príbuzný nášho chrenu, ale má výraznejšiu chuť i vôňu a je oveľa ostrejší. V Japonsku sa pestuje od 10. storočia. Wasabi funguje ako silné prírodné antibiotikum, zabraňuje množeniu plesní, kvasiniek a baktérií. Stimuluje žalúdok, zlepšuje trávenie a neutralizuje škodlivé látky. Zároveň podporuje imunitný systém, je to silný antioxidant. Obsahuje aj veľa vitamínu B6, vápnika. Listy sa hodia do miešaných nápojov namiesto korenia.