Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čierne ríbezle vs čučoriedky: Ktoré bobuľky ponúkajú viac benefitov pre zdravie?

Reklama

Vitamín C

Vitamín C
Čierne ríbezle majú neuveriteľne vysoký obsah vitamínu C. Stačí zjesť 100 g bobuliek a získate 181 mg céčka – trojnásobok odporúčanej dennej dávky (ODD). Čučoriedky majú v rovnakom množstve takmer 19- -krát menej vitamínu C – iba 9,7 mg. Prvý bod pre ríbezle.
STAV – 1 : 0

Železo
Tento stopový prvok je nenahraditeľný pre správnu krvotvorbu a okysličovanie všetkých telesných buniek, špeciálne u žien v produktívnom veku. V100 g čiernych ríbezlí sa nachádza 1,54 mg prírodného železa, čo je 20 % ODD, v čučoriedkach iba 0,28 mg – 3,5 % ODD. Druhý bod pre ríbezle.
STAV – 2 : 0

Antioxidačná sila
Čučoriedky sa považujú za výborný zdroj antioxidantov, lenže čierne ríbezle sa ani v tomto kole nedajú poraziť. Antioxidačná kapacita (ORAC) čiernych ríbezlí patrí medzi najvyššie – 7 950 jednotiek v 100 g, u čučoriedok bolo nameraných 5 562 jednotiek. Tretí bod pre čierne ríbezle.
STAV – 3 : 0

Top víťaz
ČIERNE RÍBEZLE
Možno čierne ríbezle pre svoju výraznú arómu a trpkosť nepatria medzi vaše obľúbené ovocie. V rukáve však majú toľko ďalších es, že sa určite vyplatí prísť im na chuť. Oproti sladkým čučoriedkam majú aj viac vlákniny, kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej, vitamínu A, draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a zinku. Silnejší multivitamín by ste medzi ovocím sotva našli.

5 najhorších zlozvykov, s ktorými hazardujete so zdravím

Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS