Navyše, čierny cesnak nedráždi žalúdok a môžu ho jesť aj ľudia, ktorí sú inak na bežný cesnak veľmi citliví alebo ho jednoducho nemajú radi.
Ako vzniká?
Celé paličky bieleho cesnaku sa nechajú zrieť v špeciálnych nádobách pri teplote 60 stupňov Celzia 3 až 4 týždne. Jeho čiernu farbu spôsobuje takzvaná Maillardova reakcia, pri ktorej vzniká celý rad látok, sfarbenie, chuť i vôňa. Aj čerstvý chlieb má vďaka tejto reakcii chrumkavú kôrku.
Je to vitamínová bomba
Fermentovaný cesnak obsahuje takmer 2-krát toľko antioxidantov ako surový. Ďalej sú v ňom vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a C a minerály ako jód, vápnik, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík a mangán. Počas zrenia sa premieňajú niektoré nestabilné zlúčeniny na také, ktoré telo dokáže lepšie vstrebať – uvádza sa až 98-percentná vstrebateľnosť antioxidantov.