Reklama

Čím TEPLEJŠIE JEDLO, tým horšie pre naše zdravie?

Najlepšie zoštíhľujúce polievky

Zdroj: shutterstock

Reklama

Pojem zdravej stravy sa v súčasnosti rozoberá všetkými možnými spôsobmi. Všetci by sme chceli schudnúť, opeknieť, omladnúť a v neposlednom rade – byť zdraví. Práve na zdravie však paradoxne pri našej výžive myslíme najmenej.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chudnutie sa začína v obchode: Čo si treba všímať?

    Častejšie čítame zloženie kozmetických prípravkov a keď už nám zrak padne na obaly potravín, zameriavame sa len na kalorické hodnoty. Málokedy si však všimneme čísla výživových hodnôt a keď aj, žijeme v domnienke, že sme pre seba urobili niečo dobré, lebo to čo sme práve zjedli, by v sebe malo mať vitamíny, minerály, stopové prvky... Treba sa ale zamyslieť nad tým, aké množstvo živín ľudský organizmus reálne potrebuje a aké reálne dostáva.

    Ten rozdiel je obrovský. Mienka o zdravej strave je zvláštna. Uprednostňujeme zabalené, upravené, „bezpečné“ potraviny s predĺženou trvanlivosťou, predpokladáme, že keď jedlo nie je teplé alebo tepelne spracované, tak je to pre organizmus nedostačujúce a ovocie, zeleninu a orechy považujeme len za občasný doplnok stravy, a aj keď, tak tiež uvarený.

    „Vzdelanie“ v oblasti výživy predstavuje zmanipulovaný svet reklamy a sem-tam nejaké knihy o tom, ako si skomplikovať život pomocou diéty. No a samozrejme, vitamínové a výživové doplnky stravy považujeme za nadštandardný luxus a dokonca aj keď ochorieme, berieme ich len ako podporný prostriedok. A len málokomu to príde čudné.

    Raw food (surová strava) alebo vitariánstvo nie je žiadna diéta ani odnož vegetariánskeho manifestu. Ide o životný štýl, pri ktorom sa stravujeme najmä z tepelne nespracovaných potravín s vysokým obsahom živín, ideálne v bio kvalite. Prečo jesť prirodzenú stravu? Odpoveď sa nachádza už v samotnej otázke, no ak vám tá nestačí: varením potravín sa totiž mení ich štruktúra a organizmus ich v tejto podobe nevie rozoznať, reaguje na ne ako na toxíny, preto zvyšuje počet bielych krviniek a zaťažuje už aj tak preťažený imunitný systém.

    Ďalším dôvodom je, že už nad hodnotou 40 stupňov Celzia stráca zelenina a ovocie značné množstvo vitamínov. Odborníci na raw food tvrdia, že ak sa vaša strava bude z 51% skladať zo surových potravín, nemusíte sa obávať komplikácií, ktoré vznikajú pri reakcii na varené jedlá, plus získate z vašej stravy maximálne možnú výživovú hodnotu.

    Možno, že vám taký veľký dôraz na stravovanie nepríde ako zásadná priorita a ste radi, že si po práci stihnete zbehnúť kúpiť dva smotanové jogurty, pár bielych rožkov a vifónku, aby ste zaplnili žalúdok či pošteklili jazýček. Veď, načo pátrať po niečom inom, keď máte k dispozícii potraviny, ktoré sú chutné a lacné. Čo na tom, že je to prázdna neživá hmota, ktorej obsah len zaťažuje náš organizmus. Veď keď raz bude zle, za peniaze, ktoré ste ušetrili na potravinách, si môžete kúpiť lieky.

    Alebo to skúsiť budovať od základu, zbaviť telo toxínov, prehodnotiť to, čo vkladáte do úst, čo kupujete (a tým pádom aj koho podporujete) a začať sa po stránke stravovania riadiť rozumom, nie reklamami. Nikto netvrdí, že je to jednoduché a že sa dá dosiahnuť ideálny stav, vzhľadom k tomu, aké možnosti v súčasnosti máme.

    Nakoľko sme si zjednodušili prijímanie potravy natoľko, že nám stačí vziať telefón a jedlo nám donesú div že nie priamo do postele, akákoľvek alternatívna verzia bude len ťažšia. V prvom rade si ale treba uvedomiť, či radšej investujete do množstva prázdnej hmoty alebo sa rozhodnete objavovať svet zdravých potravín a novej kvality života.