Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo jesť pri ťažkom ochorení hlavy?

Reklama

Smutné štatistiky hovoria o rakovine mozgu ako o veľmi agresívnej forme ochorenia, ktorá sa netýka iba starších pacientov. Primárna rakovina mozgu znamená, že nádor vznikol priamo v mozgu. Žiaden prípad nie je stratený. Lekár, ale aj pacient by mal robiť všetko preto, aby sa organizmu čo najrýchlejšie pomohlo. 

Dobrá výživa je dôležitá ako v priebehu, tak aj po liečbe rakoviny mozgu. Správna výživa by mala byť považovaná za určitú formu terapie a iný spôsob, ako pomôcť telu uzdraviť sa a udržať si silu potrebnú na liečenie.

Tuky
Tuky sú dôležitou súčasťou pre zdravé stravovanie počas liečby rakoviny mozgu. Avšak, je dôležité konzumovať vhodné tuky. Nasýtené tuky, nájdené v mäse a mliečnych výrobkoch, môžu spôsobiť zápal. Margarín a iné trans tuky môžu urobiť to isté, preto by ste mali zabrániť konzumácii týchto tukov často. Omega-3 tuky sú veľmi žiaduce. Jedná sa o tuky nájdené hlavne v rybách alebo v ľanových semienkach. Tento dôležitý tuk môže skutočne pomôcť potlačiť rast nádoru, znížiť opuch, zápal a posilniť imunitný systém.

Cukor
Bunky nádoru mozgu môžu spotrebovať 10 až 15-krát viac cukru, než normálne mozgové bunky. Veľké množstvo cukru potláča imunitnú reakciu a zvyšuje zápal. Ak chcete znížiť množstvo sladenej stravy, vyberte si celozrnné produkty, akou je pohánka, proso a špalda. Ak chcete obmedziť chuť na sladké, konzumujte prirodzene sladkú zeleninu ako sladké zemiaky alebo mrkvu. Ovocie je tiež skvelá možnosť, ako obmedziť chuť na cukor.

Fytonutrienty
Pacientom s rakovinou mozgu sa odporúčajú jesť potraviny bohaté na fytonutrienty. Ich výhodou je, že môžu potláčať tumor zvýšením imunity. Viac ako 2000 fytonutrientov bolo identifikovaných v potravinách ako je brokolica, karfiol, kel, maliny, čučoriedky, čerešne, cibuľa, cesnak, morská zelenina a zelený čaj.

Vláknina
Liečba mozgovej rakoviny môže z času na čas spôsobiť zápchu alebo hnačku. Zvýšte vtedy príjem vlákniny vo vašej strave, čo môže pomôcť s oboma problémami. Adekvátne množstvo vlákniny môže tiež pomôcť regulovať krvný cukor, nižšie hladiny cholesterolu a triglyceridov. Čerstvé ovocie, surová zelenina, strukoviny a celozrnné výrobky sú veľkými zdrojmi vlákniny. Pri zvyšovaní vlákniny, je dôležité, aby sa zvýšilo aj množstvo vypitých tekutín.

Autor: Hana

Vyberáme pre vás niečo PLUS