Čo si natrieť na chlieb: ušetrite na zlých tukoch
18. 1. 2009, 2:00

Zaváranie nemusí byť vyslovene letnou záležitosťou. Chutné kompóty a džemy sa dajú pripraviť napríklad aj z citrusov a južných plodov. Najlepší sortiment tohoto ovocia je práve teraz, v zime. Takže ak si z neho chcete odložiť aj na leto, môžete si zopár pohárov zavariť.
Okrem ovocia sa pri príprave kompótov, džemov a ovocného želé používajú tieto prísady:
Sladidlá
Bežnejší je cukor, no dá sa použiť aj dia verzia umelé sladidlo. Je bez energetickej hodnoty, vhodné na sladenie pre diabetikov a pri diétach. Neodporúča sa ale pre deti a tehotné ženy. Namiesto polievkovej lyžice cukru , čo sú asi štyri kocky, pridajte štyri tabletky sladidla.
Kyslidlá
Na okyslenie môžete použiť ocot či kyselinu citrónovú, chutnejšia a zdravšia je však citrónová šťava, pretože obsahuje aj cukor, vitamín C a ďalšie výživné látky.
Koreniny
Dodajú sladkému ovocnému pokušeniu tú správnu iskru. Používa sa najmä škorica, klinčeky, rebarbora, čierne korenie, nové korenie, muškát, fenikel, aníz.
Kompóty
Aby sa zavarené ovocie v pohároch nekazilo, treba dbať na to, aby všetky používané nástroje boli dokonale čisté. Ovocie by malo siahať asi dva centimetre pod okraj pohára. Zalievajte ho sirupom tak, aby bolo celé ponorené. Okraj pohárov však musí zostať čistý.
Sirup pripravíte z vody a cukru, pričom na liter studenej vody dáte 250 až 500 g cukru, podľa kyslosti ovocia. Radšej nepresládzajte, pretože ovocie stratí chuť i farbu, a navyše, rýchlo zmäkne. Vodu s cukrom povarte asi 15 minút, potom odstavte a nechajte vychladnúť. Naložené ovocie v pohároch zalievajte studeným sirupom.
Druhý, jednoduchší spôsob, je nasypať na ovocie v pohári dve tri lyžice kryštálového cukru, opäť podľa kyslosti ovocia a zaliať studenou vodou.
Tretí a zároveň najjednoduchší spôsob je zaváranie bez vody. Ovocie len striedavo zasypeme cukrom, pričom prekladáme vrstvu ovocia s vrstvou cukru. Tento spôsob sa ale vzťahuje iba na drobné druhy ovocia, ako sú jahody, maliny, čučoriedky, červené a čierne ríbezle.
Tip: namiesto cukru skúste použiť soľ. Pravdaže, v menšom množstve. Ovocie naložte do fliaš, pridajte trochu soli asi tak kávovú lyžičku, zalejte studenou vodou, uzatvorte a sterilizujte úplne normálne, podľa druhu ovocia. Zástancovia tejto metódy tvrdia, že soľ vytiahne z ovocia cukor a kompót zostane príjemne sladký. Trvá to však asi mesiac, preto nebuďte sklamaní, ak Vám nechytí viečko a budete ochutnávať.
Džemy a ovocné želé
Hodí sa na ne ovocie s vysokým obsahom pektínov, ktoré majú na svedomí, že džem pekne zhustne. Zrelosť ovocia však súvisí s obsahom pektínov v ňom. Čím je ovocie zrelšie, tým menej pektínov obsahuje a tým horšie želíruje. Najvyšší obsah pektínov a teda najlepšiu schopnosť želírovať má nezrelé ovocie, z ktorého by ale džem nebol chutný. Najvhodnejšie je teda robiť džem z ovocia neprezretého.
Množstvo pektínov je v každom druhu ovocia iné, preto sa môže líšiť i výsledná tuhosť džemov. Najvyšší obsah pektínov majú citrusové plody, jablká a egreše. Naopak, najnižší obsah pektínov majú čerešne, višne a jahody. Na konečnú tuhosť džemu má vplyv aj veľkosť ovocných kúskov. Čím sú časti menšie, tým bude džem tuhší.
Ak ste našli v zaváraní záľubu, mali by ste si zaobstarať hrniec na sterilizovanie, hoci vám doteraz dobre poslúžil aj väčší hrniec na špagety. V zaváracom hrnci s teplomerom totiž vidíte, aká je teplota vody pri sterilizovaní a celý proces tak máte viac pod kontrolou. Je to skrátka dôležitý predmet, ktorý je síce celý rok zastrčený na polici v špajzy, no občas príde jeho veľká chvíľa, keď s jeho pomocou pripravíte kopec skvelých dobrôt.
Autor: Erika