Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo nejesť s piercingom v ústach?

Reklama

Nechali ste si prepichnúť jazyk? Konzumovať potraviny s náušničkou v ústach môže byť celkom výzva. Počas prvých týždňov by ste nemali jesť potraviny, ktoré vám spôsobovali aj predtým náročnejšie hryzenie a prežúvanie. S novým piercingom to môže byť totiž ešte nepohodlnejšie.



Zvyšujete si tým riziko vzniku infekcie. Akonáhle opuch ustúpi a proces hojenia je kompletný, mali by ste byť schopní jesť akékoľvek jedlo, ktoré ste zvykli. Dovtedy sa však s ničím neponáhľajte.

Horúce a pikantné jedlá
Nejedzte nič horúce ani štipľavé minimálne týždeň. Teplé alebo korenené jedlá môžu dráždiť jazyk, čo spôsobuje ďalšiu bolesť a nepohodlie. Navyše, šperky v ústach môžu viesť teplo alebo chlad, čo vám môže spôsobiť spálenie jazyka, ak je príliš teplé.

Lepivé potraviny
V čase hojenia sa vyhýbajte aj lepivým potravinám, ako sú ovsené vločky alebo zemiaková kaša. Tieto potraviny sa môžu na piercingu usadiť a je ťažké ich z úst odstrániť. Keď častice potravy zostávajú v ústach, vystavujete sa riziku vzniku infekcie, vďaka škodlivým baktériám. Ak si napriek nášmu upozorneniu takéto jedlo dáte, venujte osobitnú starostlivosť čisteniu ústnej dutiny, napríklad antimikrobiálnou ústnou vodou.

Tvrdé jedlo
Tvrdé alebo chrumkavé potraviny, ako sú napríklad toasty, sušienky alebo popcorn, môžu byť veľmi nepríjemné na citlivý jazyk. Tvrdé potraviny si tiež vyžadujú väčšie žuvanie, čo zvyšuje riziko poškodenia rany na jazyku. Tvrdé častice potravy môžu zachytiť piercing a poškodiť ho.

Kyslé potraviny
Kyslé potraviny a nápoje sú rozhodne potraviny, ktorým by ste sa mali tiež vyhnúť. Kyslé potraviny môžu dráždiť váš jazyk. Vyhýbajte sa citrusovým plodom ako sú citróny, pomaranče, grapefruity, ananás aj paradajkám, ako aj šťavám z týchto plodov. Mali by ste sa vyhnúť alkoholickým nápojom, ktoré majú tiež kyslé vlastnosti.

Ďalšie tipy
Jedzte pomaly a žujte opatrne. Nezabudnite, že nemôžete zdieľať príbor s ostatnými, ani šálky alebo taniere, pretože si môžete spôsobiť prenos škodlivých baktérií z úst do úst.

Varte s nami každý deň až do Vianoc!
Najobľúbenejšie recepty na prípravu vianočných pochúťok, vianočné recepty, sladkosti a dezerty, polievky či vianočné rybičky. Dnes si vyskúšajte:

Mrkvové vianočné pečivo
Z mrkvy, tuku a hladkej múky vypracujeme cesto, vyvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na suchom plechu 15-20 minút... Celú prípravu s receptom a zložkami nájdete TU.

Autor: Emily

Vyberáme pre vás niečo PLUS